1. Haberler
  2. Bebek
  3. 23 Aylık Bebek Gelişimi

23 Aylık Bebek Gelişimi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

23 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinin her şeyi reddetmesi, her şeye karşı çıkması, “hayır” demesi bu ay en çok karşılaştığın durumlar olabilir. Bütün bunlar 2. yaşa yaklaşmanın göstergeleri. 23 aylık bebek neler yapar ve daha fazlası için hemen oku!

23 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) standartlarına göre; 23 aylık bebek boy ve kilosu hakkındaki bilgiler şöyledir:

23 Aylık Bebek Kaç cm Olmalı?

  • Bebeğin kız ise boyu; 79.6 cm ve 91.5 cm arasında,
  • Bebeğin erkek ise 81.3 cm ve 92.6 cm arasında olmalı.

23 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

  • Bebeğin kız ise kilosu 9.0 kg ve 14.3 kg arasında,
  • Bebeğin erkek ise 9.7 kg ve 14.8 kg arasında olmalı.

23. Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir?

23 Aylık Bebek Gelişim Özellikleri

  • Küçük bir topa vurabilir.
  • Kelimeleri birleştirebilir.
  • Vücudun altı farklı bölümünü isimleriyle tanımlayabilir.
  • Giysisinin bir parçasını giyebilir.
  • Bir resimdeki dört farklı nesneyi isimleriyle tanımlayabilir.
  • Ekler kullanabilir.

Peki, 23 aylık bebek kaç kelime söyler?

  • Bebeğin artık elliden fazla kelime kullanabilir.

Not: Bazı bebekler bu gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebilir. Konu ile ilgili endişen varsa mutlaka doktoruna danışmalısın. Ayrıca prematüre bebekler bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere göre daha geç ulaşırlar. Bunun nedeni ise normal miadında doğma durumunda o haftaya denk gelen sürede o aşamalara ulaşmalarıdır.

Bebeğinin Doğum Günü Yaklaşıyor!

Birinci yaş doğum günü genelde aileler için yapılan doğum günleridir. 2. yaştan başlayarak da doğum günleri artık çocuk için yapılır. Amaç çocuğun eğlenmesi olur. Biliyoruz ki doğum günleri çok özel günler. Çok iyi hazırlanmak ve pek çok faktörü düşünmek lazım. Öncelikle doğum gününü nerede, nasıl bir ortamda kutlayacağınıza karar ver. Evde mi yoksa bir parti evinde mi kutlayacaksınız?

  • Eğer evde kutlayacaksanız organizasyonun tüm detaylarına önceden karar vermek gerekir. Tüm detaylar için Organizasyon ve Süsleme firmalarından destek alabilirsin.
  • Eğer doğum gününü parti evinde kutlamayı düşünmüyorsan seçeceğin Çocuk Doğum Günü Parti Mekanı tüm organizasyonu senin adına üstelenecektir.
  • Doğum günü pastasının nasıl olacağı kararı muhtemelen çocuğunun doğum gününün en önemli kararlarından biri olacak. Çocuğunun çok sevdiği figürlerden oluşan bir pasta mı, bir çizgi film karakteri pastası mı olacağına karar veremediysen Çocuk Doğum Günü Butik Pasta firmaları ile iletişime geçebilirsin.
  • Doğum gününü nerede kutlarsan kutla ileride bu güzel ve özel günün hatırasını unutma, evet fotoğraflar! Defalarca dönüp bakacağın, muhteşem fotoğraflar için profesyonel bir Fotoğrafçı ile anlaşmanı öneririz.

23 Aylık Bebeğin Gelişimi

Bebeğin bu aylarda sahip olma, sınıflandırma ve stoklama ile çok ilgilidir. Bulduğu eşyaları belirli bir yere toplayabilir, bir çantanın içerisine atabilir.

Reddetmek, karşı çıkmak, yetişkinin istediğinin tersini yapmak tam da 23 aylık bebek davranışlarından. Günlük herhangi bir işi yapması evde büyük bir savaş nedeni olabilir. Diş fırçalamak, ayakkabı giymek, duş almak, saç taramak, giyinmek… Neyse ki bunların çoğu bir süre sonra geçecek!

Bebeğinin dil becerileri artık çokça gelişmiş olmasına rağmen henüz gidecek çok yolu var. Bu yüzden dilbilgisi kurallarını doğru kullanamıyor olabilir. Dil de tüm beceriler gibi kullandıkça, gördükçe, muhakeme ettikçe gelişecek.

23 Aylık Bebeğin Gelişimi için Neler Yapılır?

Bebek hareket ederek öğrenir. Hareket hem motor becerileri geliştirir hem de bebeğinin eğlenmesini sağlar. Günümüzde ise çocukların çoğu teknolojik aletlerle oldukça haşır neşir. Bu da doğal olarak hareketlerinin kısıtlanmasına neden oluyor. Bu yüzden hareket etme olanağını yaratman bebeğinin gelişimi için en büyük yardımlardan biri. Daha fazla hareket edebilmesi için;

  • Onu televizyon, telefon, tablet gibi cihazlardan uzak tut
  • Programına her gün hareket koy; oyun parkında kaydıraktan kayma, salıncakta sallanma, bisiklet sürme, spor okullarında yaşına uygun jimnastik, yüzme, spor eğitimleri, hafta sonu yürüyüşleri…
  • Hareket etmeye çok meraklı değilse ona destek ve örnek ol. Yürünebilecek uzaklıktaki yerlere yürüyerek gidin. Puset yanında olsa bile bebeğini yürümesi için teşvik et.
  • Yaptığınız her faaliyetin eğlenceli olmasını sağla ki bebeğin hareket etmekten keyif alsın.

Bebeğini, erken çocukluk dönemi için özel programları bulunan, spor ve gelişimsel hareket eğitimi veren Çocuk Spor Merkezleri’ne gönderebilirsin. Profesyonel bir ekip, bebeğinin kas gelişimine ve koordinasyonuna yönelik programlar hazırlayarak eğlenceli bir şekilde spor eğitimi verebilir.

Kısacası 23 aylık bebek aktiviteleri planlarken bebeğinin enerjisini boşaltabileceği, eğlenebileceği aktiviteleri tercih et.

  • Bebeğinle koordinasyonunu artıracak oyunlar oyna. Top oyunları bunun için en iyi oyunlardan. Topu kovanın içerisine atmaya çalışması, evcilik oynarken oyuncak tepsinin içerisinde kahve fincanlarını taşıması gibi oyunlar çok faydalıdır.
  • Bebeğinin hangi elini kullandığı belli olmaya başlamış olabilir. Yemek yemek, karalama yapmak gibi işleri daha çok tek eli ile yapıyor olabilir. Bazı çocuklar ise bazı işleri bir elle bazı işleri ise diğer elle yaparlar. Bu çocukların hangi ellerini tercih edeceği bir süre daha belli olmayabilir. Hangi elini kullanacağı daha çok genetik geçişle ilgili olup bunu değiştirmeye çalışmak çocuğun özgüvenini sarsar ve yazı yazmak, resim yapmak gibi alanlarda ya da akademik hayatta başarısız olmasına neden olabilir.
  • Bu aylarda bebeğin çok baskın olarak ve sadece tek elini kullanıyorsa iki elini de kullanabilmesi için ona yardımcı ol. Böylelikle koordinasyonu daha çok artar. İpe boncuk dizme iki eli çalıştıran en güzel oyunlardan biridir.
  • Özbakım becerilerinin gelişebilmesi için bebeğin kendi işini kendi yapmalı. Ayakkabısını çıkarabiliyorsa eve her dönüşünüzde ayakkabısını kendi çıkarsın. Paltosunu çok az yardımla çıkarabiliyorsa ona çok az yardım et.
  • Tekrarlamak öğrenmenin en önemli anahtarı. Herhangi bir beceriyi elde etmesi için bazen çok kez tekrara ihtiyaç duyabilir. Sabırlı ol ve ona tekrarlayabilmesi için destek ol.

Öğrenmek için bir diğer önemli faktör de eğlenmek şüphesiz. Henüz erken olsa da sayıları, harfleri ya da geometrik şekilleri öğretmek istiyorsan ev işlerinden, günlük aktivitlerden yararlan. Bu hem kolay hem de en sürekli yoldur. Yumurtayı daire şeklinde, ekmeği üçgen şeklinde kesebilirsin. Tostunu iki domates dilimi ile yapabilirsin. Merdivenleri çıkarken birlikte sayabilirsiniz.

Bebeğin devamlı ama devamlı dikkatinin onda olmasını, onunla oyun oynamanı istiyor kısacası onun dışında hiçbir şeyle ilgilenmeni istemiyor olabilir. Bunun nedeni tek başına oyun oynamanın eğlenceli olduğunu düşünmemesi olabilir. Aslında bazı oyunları tek başına oynaması, tekrar etmesi, muhakeme ederek doğrusunu bulması bebeğin gelişimi açısından da çok yararlıdır. Bu yüzden tek başına oynayabileceği yap boz tarzı oyunları ona gösterebilirsin. Birkaç kez birlikte oynadıktan sonra biraz onu kendi haline bırak. Yaptıkça, başardıkça bundan keyif alacaktır.

Çocuğunun şimdi ve tabi ileride mutlu olmasını istiyorsun değil mi? Mutluluğu için yapabileceğin en iyi şey onu sevgi dolu bir ortamda, sık sık kucaklayarak, öperek, sarılarak büyütmen! Oldukça kolay değil mi? Bireyleri bebeklikten 30’lu yaşlara kadar takip eden bir araştırma; bol miktarda sarılma, kucaklama ve öpülme ile yetiştirilenlerin, başka tüm avantajlara kıyasla, daha mutlu olduklarını, hatta parçalanmış aile, fakirlik ve stres gibi faktörlerden daha az etkilendiklerini ortaya çıkarmış. Kısacası bebeğini bol bol sev, ona sarıl, onu kucakla!

23 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Bebeğine günde yaklaşık 1000 kalorilik sağlıklı bir beslenme düzeni uygulayabilirsin. 23 aylık bebek beslenme tablosu, örnek menüler ve bebeğinin alması gereken günlük besin öğeleri için 18-24 Aylık Bebek Beslenmesi sayfamızı ziyaret edebilirsin.

Uykuya yatmadan önce 1 çay bardağı-1 su bardağı süt içebilir. 23 aylık bebek gece beslenmesine ihtiyaç duymaz. Ancak gece uykusu uzun olduğu için arada ihtiyaç duyarsa su içmesi yeterlidir.

23 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

Bebeğin artık ortalama olarak 12-14 saat arasında uyur. 23 aylık bebek gece uykusunun uzunluğu gündüz uykusu uyuyup uyumamasına göre değişiklik gösterebilir.

  • Bebeğin gündüz uyuyorsa gece uykusu 11-12 saat olur.
  • Gündüz uyumuyorsa gece uykusu 12-13 saat olur.

Mutlaka Bilmen Gerekenler

Küçük çocukların çoğu kendilerinden son derece emin ve sert görünürler. Oysa henüz özgüvenleri oldukça azdır. Araştırmalar gösteriyor ki: “Ben iyi ve değerli biriyim” düşüncesine erken sahip olan çocuklar;

  • Kendilerine inanarak büyümeye daha yatkın oluyorlar,
  • Başkalarını etkilemeye, onlardan övgüler alma ihtiyacına daha az sahip oluyorlar.
  • Başkaları ile daha iyi ilişkiler kurabiliyorlar.
  • Gözetlenme baskısına daha iyi karşı koyabiliyorlar.
  • Uyuşturucu, alkol ve benzeri maddelerden daha uzak kalabiliyorlar.

Peki, bebeğinin özgüven gelişimi için neler yapabilirsin?

  • Bol bol ve koşulsuz bir sevgi göster.
  • Düzenli bir şekilde ilgi göster. Onunla konuş, o konuşurken de iyi bir dinleyici ol. İhtiyaçlarına ve isteklerine kulak ver.
  • Kendi başına hareket edebilmesi için olanak ver. Her yaptığına müdahale etme, yardım etme. Bazı şeyleri kendi başına halletmesine, başarmasına izin ver. Devamlı olarak senin yardımına ihtiyaç duymasın.
  • Değerli bir aile üyesi olduğunu hissettir. Bebeğin, ailenin diğer fertleri ile eşit şekilde önemseniyor, bunu bilsin. Ev işleri, sosyal yaşantın, işin ondan daha önemli değil.
  • Başka hiçbir bebekle karşılaştırma. Unutma ki, bebeğinin gelişimi sadece kendine özel. Onu hiçbir arkadaşının çocuğu ile, anaokulu arkadaşları ile, akrabaların çocukları ile kıyaslama. Sen çocuğundan ne kadar memnun olursan o da kendinden en az o kadar memnun olacaktır.
  • Etiketleme, alay etme. Kabul ediyoruz ki bebeğinle her zaman doğru kelimelerle ve sinirleri alınmış bir şekilde konuşmak kolay değil. Ancak küçültücü ifadeler kullanmak, “sen her zaman..” genellemeleri yapmak, “bizimki tembel ya” gibi etiketlemeler yapmak hem haksızlık olur hem de bebeğinin kendini etiketlemesine neden olur.
  • Beklentilerin mantıklı olsun. Bebeğin her zaman ilk konuşan, erken cümleler kuran, tuvaletini ilk söyleyen olmayabilir. Bebeğini bunlar için zorlamak da yararlı olmayacağı gibi bebeğinin kendisini başarısız hissetmesine neden olur. Hiçbir şey beklememek de potansiyelini gerçekleştirmesine engel olur. Bu yüzden beklentilerinin dengeli olmalıdır.
  • Sınırların ve beklentilerin tutarlı olsun. Bir gün hiç televizyon izletmeyip diğer gün 2 saat izlemesine izin verirsen bebeğin bu tutarsızlığın nedenini anlayamaz. Aklı karışır. Bebeğin sınırlarını, kuralları bilmelidir.
  • Duygularına saygı göster. Duyguları olumlu da olsa kıskançlık ya da kızgınlık gibi olumsuz duygular da olsa ona saygı göster. Eleştirme, bastırmaya çalışma. Sadece sosyal olarak doğruyu göstermeye çalış.
  • Karar vermesine izin ver. Tabi ki tüm kararları bebeğin vermeyecek. Yani yatma saatine yiyeceği her şeye kendisi karar vermeyecek. Ancak mavi pantolonu mu yeşil pantolonu mu giyeceğine pekala karar verebilir.
  • Hata yapmasına izin ver. Hata yapmak, doğruyu yapmak için iyi bir öğrenme sürecidir. Güvenliğini tehdit etmeyecek, travma yaşatmayacak her konuda hata yapabilir, bunu unutma.
  • Yapıcı ol. Öğretmek için, özgüvenini kazandırmak için eleştir.
  • Sadece davranışı eleştir, çocuğunu değil.
  • Empatiyi öğret.
  • Vücudunu iyi besle. Abur cubur ile beslenen ya da çok aç olan çocuklar kendi potansiyellerine uygun şekilde oynayamazlar ve çabuk sinirlenirler.
  • Başarması için göstermeden destek ol. Lavaboya erişmesi için kucağına almak yerine, bir basamak koy. Üstüne çıkıp elini yıkayabilsin.
  • Ev işlerinde sana yardım etmesini sağla. Ev işlerinin bebeğine yararı o kadar fazladır ki… Bebeğin sana yardım ettiği için iyi hisseder, taklit, motor ve sosyal becerileri gelişir, düzenlemeyi, sınıflamayı öğrenir, iş sırası öğrenir, hareket eder, enerjisini boşaltır, nesnelerin birbirleri ile ilişkisini öğrenir, pek çok yeni kelime öğrenir. Yani ev işleri 23 aylık bebek dil gelişimi açısından dahi öğreticidir. Bebeğin farklı aletlerin, farklı malzemelerin isimlerini öğrenir. Kelime haznesine ütü yapmak, çamaşır asmak, temizlemek, pas pas yapmak gibi pek çok fiil ekler.
  • Yavaş olmasına izin ver. Sen de en çok “hadi” sözcüğünü kullanıyorsun değil mi? Merak etme, pek çok annenin günde en çok kullandığı kelime “hadi!”. Ama bebeğin henüz işin çok başında. Bazı şeyleri yeni öğreniyor, yeni yapıyor. Ondan çok çabuk olmasını bekleme. Daha da kötüsü o yavaş yapacak diye işi üzerine alıp hızlandırma. Yavaş da olsa o yapsın. Her “hadi” deyişinde de bu maddeyi hatırla!

23 Aylık Bebeğin Aşı Takvimi

Bebeğinin gecikmiş bir aşısı yoksa 2 yaşa kadar bir aşı bulunmuyor.

Bebeğinin aşı takvimi ile ilgili ayrıntılı bilgi için, Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? adlı yazımıza bakabilirsin.

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
23 Aylık Bebek Gelişimi
Yorum Yap
Giriş Yap

İnce Zeka ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Köyceğiz Haber | Köyceğiz Haber | HABER YAZILIMI | HABER | SON DAKİKA HABER | Burç Yorumları | Teknoloji Haberleri | Gündem Haberleri | Muğla Haberleri | Köyceğiz Haber | Fethiye Haber | Muğla Gazetesi
Follow Us