21 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğinin sadece motor ve dil becerileri değil, özbakım becerileri de hızla gelişiyor. Rutinlerin ise günlük hayatında hala önemli bir yeri var. Zaman kavramı henüz sadece “şimdi”den ibaret. 21 aylık bebek hakkında her şey için okumaya devam et!
21 Aylık Bebeğin Boyu Ve Kilosu
21 aylık bebeğin boy ve kilosuna dair WHO (Dünya Sağlık Örgütü)’nun belirlediği standartları aşağıda belirttik.
21 Aylık Bebek Kaç cm Olmalı?
- Bebeğin kız ise boyu; 77.9 cm ve 89.4 cm arasında,
- Bebeğin erkek ise 79.7 cm ve 90.5 cm arasında olmalı.
21 Aylık Bebek Kilosu Kaç Olmalı?
- Bebeğin kız ise kilosu 8.7 kg ve 13.8 kg arasında,
- Bebeğin erkek ise 9.3 kg ve 14.3 kg arasında olmalı.
Ayrıca, 21 aylık bebek ayak numarası da 23-24 numaradır.
Boy | Kız | Erkek |
---|---|---|
En çok | 89.4 cm | 90.5 cm |
En az | 77.9 cm | 79.7 cm |
Kilo | Kız | Erkek |
---|---|---|
En çok | 13.8 kg | 14.3 kg |
En az | 8.7 kg | 9.3 kg |
21. Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir?
21 Aylık Bebek Motor Gelişimi
- 2-6 küpten kule yapabilir.
- Topa tekme atabilir.
- Elbiselerinden birini çıkarabilir.
- Yardımla dişlerini fırçalayabilir.
- Bir giysisini giyebilir.
21 Aylık Bebek Dil Gelişimi
- 1-4 resmi isimlendirerek tanımlayabilir.
- Vücudundaki 1-6 kısmın ismini söyleyebilir.
Not: Bazı bebekler bu gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebilir. Konu ile ilgili endişen varsa mutlaka doktoruna danışmalısın. Ayrıca prematüre bebekler bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere göre daha geç ulaşırlar. Bunun nedeni ise normal miadında doğma durumunda o haftaya denk gelen sürede o aşamalara ulaşmalarıdır.
21 Aylık Bebeğin Gelişimi
Diğer bebeklerle bir araya geldiğinde bebeğinin davranışlarının nasıl olduğunu çok merak ediyorsun, biliyoruz. Peki, 21 aylık bebek sosyal gelişimi gereği diğer bebeklerle nasıl oynar?
- Çoğu bebek hala yaşıtları ile “paralel oyun” oynamaya devam eder. Bazı bebekler ise zamanının çoğunu seyretmek, gözlemlemek ile geçirir. Çünkü bu aylarda; cisimlere, kişilere ve olaylara bakmak için harcanan zaman, sosyal etkileşimden daha fazladır.
- Doğuştan girişken bebekler faaliyetlerin ortasına hemen atlarken birçoğu harekete geçmeden önce uzun süre dışarıdan gözlemler. Bazıları ise kalabalığa hiçbir zaman atlamayıp gözlemlemekle yetinir. Elbette sosyal beceriler her beceri gibi geliştirilebilir.
Bebeğin için zaman kavramı henüz sadece “şimdi”den ibaret. Bu sabah, yarın akşam, daha sonra, ileride gibi kavramlar hiçbir anlam ifade etmez. Acele et ya da sabret oldukça kullanılan kelimeler olsa da bebeğinin hızlı olmasını ya da sabretmesini bekleyemezsin. Bebeğin 2 yaşına yaklaştığında “birazdan”ı, “ileriden”i anlamaya başlayacak. Üçüncü yıl dolmadan da “bugün” “dün” ve “yarın” farklı kavramlar haline gelir.
Rutinler küçük çocuklara rahatlık sağlar. Anne babalar da bundan fayda sağlayabilir. Mesela uykuya gitmek istemeyen bir çocuk, uyku rutinine alıştıktan sonra uykuya daha kolay gider. Her zaman ve her şeyin rutine bağlı olması gerekmez. Hatta bazı ailelerde rutine bağlılık çok da mümkün olmaz. Minimum da olsa muhakkak her çocuğun rutin ihtiyacı bulunur.
21 Aylık Bebeğin Gelişimi için Neler Yapılır?
Bebeğinin sosyal gelişimi için onu haftada ortalama bir ya da iki kez yaşıtları ile biraraya getirmen muhakkak işe yarar. Bebeğinin hem sosyalleşmesi hem de farklı beceriler kazanması için profesyoneller tarafından düzenlenen etkinliklere ve atölyelere katılmasını sağlayabilirsin. Bunun dışında anneli çocuklu ya da sadece çocukların katılabileceği oyun gruplarından da yararlanabilirsin. Çocuk Atölyesi ve Oyun Grubu sayfamızdan çocuğuna uygun etkinlikler, atölyeler ve oyun grupları bulabilirsin.
Veyahut, arkadaşların ve çocukları ile oyun grubu düzenleyebiliyorsanız, bu da bebeğinin gelişimine faydalı olacaktır. Ancak bebeğinin oyun gruplarından verimli bir şekilde yararlanabilmesi için;
- Bebeğine grubun içerisine dahil olabilmesi için yeterli zamanı vermen,
- Bir an önce gruba dahil olmaması için onu zorlamaman,
- Bebeğinin yaradılışını, kişiliğini kabul etmen,
- Tereddütlü, çekingen ya da utangaç olduğunda destek vermen gerekir.
Bebeğinin henüz zaman kavramının “şimdiden” ibaret olduğunu belirtmiştik. Zaman kavramını öğrenebilmesi için şöyle yardımcı olabilirsin;
- Ona bir şeyler anlatırken zaman vererek konuş. Bunlar iki üç zamanlı konuşmalar olsun: Bugün öğleden sonra oyun parkına gideceğiz, Duru bu sabah kahvaltıdan sonra bize gelecek gibi…
- Günlük planlarınızı sıralı bir şekilde anlatın: Önce kahvaltı yapacağız, ardından da market alışverişine gideceğiz. Öğlen de Ayşe Teyze’n bize gelecek gibi.
- Görsellerden destek al: Ona daha küçük halinin fotoğraflarını göstererek “bak önceden böyleydin küçücüktün, şimdi böyle büyüksün” gibi.
- Günlerin bulanıklığını ortadan kaldır: “Pazartesi yüzmeye gidiyoruz, Salı Milalarla buluşuyoruz” gibi. Ya da “Bugün tiyatroda çok eğlendik, yarın da Doruk’un evine gideceğiz” gibi.
Bebeğinle çocuk tiyatrosu, çocuklar için müzikli gösterilere gitmek isteyebilirsin. Gerçekten de 21 aylık bebek aktiviteleri içerisinde bebeğini heyecanlandıracak, sevindirecek bu gibi faaliyetlerin bulunması çok iyi olur. Ama bu yaşlarda bebeğinin nasıl davranacağını bilemediğin için çekiniyor olabilirsin. O halde şu soruları kendi kendine sor:
- Gösteri bebeğinin hoşuna gidecek mi? Hareketli, müzikli, renkli kostümlü, ilginç karakterler genel olarak hoşa giden etkinliklerdir.
- Gösteriden korkabilir mi? Bazı küçük çocuklar abartılı tiplemelerden, garip görünüşlü cadılardan korkabilir. Bazıları gösteri sırasındaki kalabalıktan da korkabilir.
- Gösteri süresi ne kadar olacak? Genelde ne kadar kısa o kadar iyidir aslında.
- Gösterinin tamamını izlemek senin için önemli mi? Eğer değilse sorun yok ama önemliyse gerektiğinde bebeğinle dışarı çıkması için yanına sana yardımcı olabilecek birini almak iyi olur.
Bebeğine kuralları rutinleri uygulayarak öğretebilirsin. Örneğin;
- Uyku rutini: Uykudan önce dişleri fırçalamak, pijamaları giymek ve herkese iyi geceler dilemek. Bu rutin sayesinde 21 aylık bebek diş fırçalamaya başlayabilir.
- Günaydın rutini: Güzel bir sarılma, panjurları açma, kahvaltı hazırlama
- İşe gitme rutini: Anne ya da baba işe giderken sarılma, öpme, camdan bakma, el sallama
- Temizlik rutini: Özel bir temizlik şarkısı bulma, şarkı eşliğinde eşyaları toplama
Peki, 21 aylık bebek ile oynanabilecek oyunlar neler?
- Bebeğinle taklit oyunlarını bol bol oynayabilirsin. Ona küçük bir alışveriş arabası al. Marketten alışveriş etme oyunu oynayın ya da oyuncak mutfak seti ile yemek için malzemeleri hazırlama, yemeği pişirme ve bulaşıkları yıkama oyunu oynayın.
- Bebeğine basit görevler ver. Dolaptan çorabını getirmesini iste. Getir götür işlerine bayılır. Hatta bu nakliye işlerini bisiklet sepeti ile bile yapılabilir.
- Plastik meyveleri evin belirli yerlerine dağıt. Eline vereceğin alışveriş sepetine bunları birlikte doldurun.
21 Aylık Bebeğin Beslenmesi
Bebeğinin bu ayda alması gereken günlük besin öğelerini ve örnek menüleri 18-24 Aylık Bebek Beslenmesi bölümümüzde görebilirsin.
21 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni
Bebeğin 2 yaşına doğru günde 12-13 saat uyumaya başlayabilir. Dolayısı ile 13-14 saatlik 21 aylık bebek uyku düzeni yavaş yavaş 1-2 saat kadar azalacak.
21 aylık bebek gece ağlamaları yaşayabilir. Kabus görebilir. Ağlayarak uyanabilir. Yanına gidip sakinleştirip sırtını okşaman, sakinleştikten sonra da yavaşça odadan çıkman yeterli! Ayrıca, Hırçın Bebekler İçin Bebek Sakinleştirici Ninni Ve Müzik Önerileri! adlı yazımızdan da yararlanabilirsin.
Mutlaka Bilmen Gerekenler
Anne olarak şüphesiz ki çocuğun için pek çok sorumluluğun var.
Yemek yapmak, oyun oynamak, dünyayı tanımasına yardımcı olmak, bakımını yapmak, alışverişini yapmak, doktora götürmek gibi gibi… Aslında hepsi çok önemli işler. Bunların dışında bir işin daha var ki belki de hepsinden önemli, o da “öpüp iyileştiren” olmak.
“Öpüp iyileştiren” olmak demek sığınılan olmak, rahatlatan olmak, güvenilen olmak demek. Karşılaştığı problemlerde çocuğunun yanında olman, tahmin edemeyeceğin kadar önemli.
- Gücünün farkına var: Minik yavrun için şu an mutlak kudretin temsilcisisin. Bu yüzden ona güven vermen, sevgi dolu sözcükler söylemenin önemi büyük. İster fiziksel olarak yaralanmış olsun isterse de duygusal olarak, kucağına alıp onu öpmen, “geçti, bitti” demen en iyi ilaç, bunu unutma!
- Problemlerde sakin ol: Küçük bir çocuğu en çok telaşlandıracak şey panik halindeki annesidir. “Zavallı bebeğim. Canın çok acıdı mı?” demek yerine “Bir şey yok, iyisin” demelisin. Bunu sadece söylemen yetmez tabi, vücut dilinin de son derece sakin olması gerekir.
- Hiçbir şey yokmuş gibi de davranma: Çocuğunun canı acıdığında sakin davranman gerekir ama bu sakinlik çocuğuna onu önemsenmiyor olduğunu da düşündürtmesin.
- Onu rahatlatman bir koşula bağlı olmasın: Çocuğunu sandalyede ayakta durmaması için birkaç kez uyarmış olmana rağmen bunu yapmaya devam ettiyse ve düştüyse bile, onu rahatlatma görevini devam ettir. Onu uyardığını hatırlatmana gerek yok. Zaten yeterince canı acımış olmalı!
- Dinleyecek bir kulak, ağlayacağı bir kucak olduğunu bilsin: Hisleri yaralandığında konu hakkında konuşup onu rahatlatmaya çalış. Dil gelişimi, henüz ne hissettiğini anlatabilecek kadar gelişmiş değilse de onu anlamaya çalışman bile onu rahatlatmaya yetecek, merak etme!
- Ders vermeye çalışma: “Ben sana demiştim”, kesinlikle duymak isteyeceği en son şey!
- Onu suçlama: “Oyuncağını koridorun ortasında bırakmasaydın, üzerine basıp düşmezdin” demenin hiçbir yararı yok. Bu onu ne rahatlatır, ne de bundan ders çıkarır. Onun yerine “Neden düşmüş olabilirsin? Sence bundan sonra ne yapmalısın?” sorularını sormak çok daha işer yarar.
Her zaman daha iyisi için çabalaman gerekmeyebilir. Eğer çocuğun arabasını atıp kırdıysa hemen koşup ona yeni bir araba almaya çalışmak doğru bir davranış olmaz. Çocuğunun yaptıkları hatalardan öğrenmesine izin vermen gerekir.
21 Aylık Bebeğin Aşı Takvimi
Bebeğinin gecikmiş bir aşısı yoksa 2 yaşına kadar bir aşı bulunmuyor.
Bebeğinin aşı takvimi ile ilgili ayrıntılı bilgi için, Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? adlı yazımıza bakabilirsin.