1. Haberler
  2. Bebek
  3. 8 Aylık Bebek Gelişimi

8 Aylık Bebek Gelişimi

8 Aylık Bebek Gelişimi
8 Aylık Bebek Gelişimi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

8 Aylık Bebek Gelişimi

8 Aylık Bebek Gelişimi konumuza hoş geldiniz. Bebeğin artık yeni doğan bebek reflekslerinden daha bilinçli ve bir amaca yönelik hareketlere yönelmeye başlamıştır. Çünkü artık 8 aylık. Artık ağlayarak değil daha çok göstererek isteklerini belirtecek. Daha fazla ayrıntı için 8. ayda bebek gelişimi burada!

8. Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir?

Zaman akıp geçiyor ve bebeğin gittikçe büyüyor. Böylece yapabildikleri de artıyor. İşte 8 aylık bebek neler yapar sorusunun cevapları:

  • Bir oyuncağı arayıp bulmalı ve elinin içine alabilmelidir.
  • Duyduğu bir sese dönebilmelidir.
  • Tuttuğu bir şeyi bir elinden diğerine geçirebilmelidir.
  • Ayakta tutulduğu zaman ayaklarının üzerine bir miktar ağırlığını verebiliyor olmalıdır.
  • Ulaşamayacağı bir oyuncağı almaya çalışabilir.
  • Ellerinin güçlenmesi ile tuttuğu nesneyi iyice kavrayabilir. Hatta, 8 aylık bebek davranışları incelendiğinde, bebeğin elindeki oyuncak ya da herhangi bir nesnenin alınmasına itiraz ettiği görülür.
  • Bir yere veya birine tutunarak ayağa kalkabilir.
  • Otururken ayağa kalkabilir.
  • Evet ya da hayır kelimelerinin anlamlarını bilir. Tabii her zaman bu kelimelere uymaz.
  • Mobilyalara tutunarak sıralayabilir.
  • Yabancı korkusu bu ay daha net bir şekilde görülebilir.
  • İşaret edebilir, biri giderken arkasından “baş baş, hoşça kal gibi vedalarla el sallayarak eşlik edebilir.
  • Bağırarak ya da ses çıkartarak dikkat çekmeye çalışabilir.
  • Bazı kelimeleri bilinçli bir şekilde söylemeye çalışır.
  • Gitmek istediği yöne doğru emekler.
  • Bir yere yaslanarak ayakta durabilir.
  • Elindeki bir şeyi bilinçli bir şekilde yere bırakabilir.

Not: Bazı bebekler bu gelişim aşamalarından bir kaçına erişemeyebilir. Konu ile ilgili endişen varsa mutlaka doktoruna danışmalısın. Ayrıca prematüre bebekler bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere göre daha geç ulaşırlar.8. Aylık Bebeğin Gelişimi için Neler Yapılır?

Sekizinci ayda artık bebeğinin yaptığı hareketleri inceleyerek değil, ona daha fazla şeyler öğreterek onun gelişimine faydalı olabilirsin. Bu açıdan, 8 aylık bebeğin zeka gelişimi için ne yapılmalı sorusuna, işine yarayacak bazı cevaplar sıraladık.

  • Karşılıklı konuşmanın önemli olduğu bir dönemdesiniz. Örneğin onu bezlerken ya da banyo sonrası masajında uzuvlarının ismini söyleyerek bebeğinin bedenini tanımasını sağlayabilirsin. “Bak elin, bu ayağın” gibi…
  • Birlikte fotoğraflara bakıp onun da sima olarak tanıdığı kişilerin isimlerini ya da dayısı, amcası ya da anneannesi ise “bak anneannen” diyerek tanıdığı yüzlerin nesi olduğuna dair bilgi verebilirsin. Sokağa çıkarken etraftaki şeyler hakkında konuşabilir, giydirdiğin kıyafetlerin ismini söyleyebilirsin.
  • Onun da görebileceği bir şekilde oyuncağını yakın ve uzanabileceği yere saklayarak oyuncağın –bir adı varsa adı ile- nerede olduğunu sorabilir ve bulmasını sağlayabilirsin. Oyun sepetini boşaltıp doldururken sepetin içine oyuncak atmasına izin verebilirsin. Bu 8 aylık bebeğin fiziksel gelişimi için de yararlı olacaktır. Sonrasında ise, attığı her oyuncağın ismini söyleyerek öğretebilirsin.
  • Bebeğinin karşısında durarak ona bir top yuvarla! Sonrasında ona “Bak top yuvarlandı” ya da eğer top zıpladıysa, “Bak top zıpladı ” de! Böylece, kelimelere dair detayları öğrenmesini sağlayabilirsin.

Bebeğine Bakması için Birini mi Arıyorsun?

Gündelik koşturmacanın gereklilikleri sebebiyle, bütün zamanını bebeğine ayırabildiğin dönemin sonuna gelmiş olabilirsin. Bundan dolayı suçluluk hissetme! Bundan sonra, bebeğinin yanında olmadığın zaman için ne yapabilirsin, ona odaklan!

Dikkatli ve özenli bir bakıcı bulmak için ne yapabileceğine ve araman gereken özelliklerin neler olduğuna kafa yormalısın. Bu konuda yardım almak istersen, taleplerini rahatça belirtmek ve istediğin soruları sormak için

8 Aylık Bebek Gelişimi ve Bebeğin Beslenmesi

Bu dönemde anne sütü ya da mama desteği azalır ve ek gıda günlük öğünde daha çok yer alır. Yine de 8 aylık bebek beslenmesi için uygun olan, eğer sütün varsa ve emzirebiliyorsan bir öğünü sadece anne sütü ile vermendir.

Bebeğin bu ay parmak besine geçiş yapabilir. Hatta çoğu bebek 8. ayda parmak besin almaya hem hevesli hem de istekli olabilir. Çünkü parmakları nesneleri kavrayacak ve tutacak yeteneğe sahip olmuş olabilir. Senin bebeğinde ağzının içine besin götürebildiği ve ustalıkla içine sokabildiği zaman parmak besine hazırdır. Fakat bunun için sakın bebeğini zorlama, hazırsa parmak besine geçiş yap! Çünkü bazen 9 ile 12. aylar arasında baş parmak ile işaret parmağının arasında düzgün bir şekilde bir cisim tutabilir.

Peki,  8 Aylık Bebek Gelişimi Parmak Besin Nedir?

Parmak besin, bebeğinin kendisi tarafından alabileceği ve yiyebileceği küçük besin parçalarıdır. Bu şekilde beslenme 8 aylık bebek psikolojisine olumlu etkide bulunur. Bebeğinde bağımsızlık duygusunu geliştirir, çünkü bebeğin böylece kendi kendine yiyebilme özgürlüğüne kavuşmuş olur.

8 Aylık bebek Gelişimi İlk Parmak Besinleri Neler Olmalı?

Bebeğinin ilk parmak besini dişetleri arasında dolaştırılabilir ve yutulabilir hale getireceği ve çiğnemesine gerek kalmayan besinler olmalıdır. Örneğin yumuşak muz, armut, şeftali parçaları, tam tahıllı ekmek içi, pişirilmiş havuç ve brokoli olabilir.

Bebeğinin bu besinleri nasıl yediğini mama sandalyesindeyken kırılmayan bir tabak ile önüne bırakıp gözlemleyebilirsin. Fakat nefes borusuna kaçabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak, emeklerken ya da mama sandalyesinde oturmuyorken, bu besinleri vermemeye özen göstermelisin. Ayrıca sert gıdalardan da –fındık, mısır gibi- uzak durmalısın.

Geçtiğimiz ay, bebeğinin güzel bir uyku düzeninin olduğunu düşündüğün dönem ise, bu ay ona nazar değdirdiğini sakın düşünme. Çünkü 8.ay bebek uyku düzeni geçen aya göre değişmeye ve uyku saati bir önceki aylara göre azıcık azalmaya başlayacak. Hatta bebeğin gecenin tam ortasında uyanabilir bile! Bazen aniden uyanıp ağlamaya başlar ve sonrasında kendi kendine uykuya dalar. Bazense uzun bir süre ağlamaya devam edebilir.

Eğer kendi yatağında ve kendi kendine uyutmayı öğrettiysen, bebeğinin gece uyandığında kendi kendine tekrar uykuya dalması için biraz bekleyebilirsin. Öğretmediysen de çok zorda kalmadıkça onu yatağından almanı tavsiye etmiyoruz.

Bu ay tutunarak ayağa kalkmayı öğrendiyse kendi karyolasında da bu hareketleri deneyebilir. O yüzden dikkatli olmalısın. Karyolasını mutlaka en alt seviyede tutmalı ve ses geldiğinde görüntülü bebek telsizini kontrol etmelisin. Mutlaka Bilmen Gerekenler!

8 Aylık Bebek Gelişimi ve Bebeğim Emeklemiyor, Sürünüyor!

Bebeğim 8. aylık oldu ama hala emeklemiyor sadece yerde sürünüyor diyebilirsin. Fakat şunu unutmamalısın ki 8 aylık bebek emeklemiyorsa, bu onun gelişim açısından bir sorun yaşadığını göstermez. Çünkü, emeklemenin belli bir ayda kazanılan bir beceri olmadığını hatırlamalısın. En önemlisi, bebeğini başka bebeklerle karşılaştırmamalısın! Bazı bebekler 6 aylıkken emekler, bazı bebekler ise 8 aylıkken… Bu tamamen senin bebeğin ile ilgilidir. Onu zorlamamalı ve kendine gereksiz telaşlar yaratmamalısın. Üstelik bebeğin göbeğinin üzerinde sürünüyor; ileri veya geri hareket ediyorsa bu emeklemenin öncüsü olabilir. Sol veya Sağ Ele Yönlendirme Yapmalı mıyım?

Bebeğin her iki elini de kullanabiliyor olabilir. Bazen sağ bazense sol eli ile eşyaları alabilir. Çoğu bebek ilk olarak her iki elini de eşit olarak kullanır. Birkaç ay içinde birini diğerinden daha fazla kullanmaya başlar. Önemli olan senin kullanmanı istediğin elini değil; onun kullandığı eli kullanmasına izin vermektir. Eğer onu –özellikle bir elini kullanmaya- zorlansan, ilerideki dönemde öğrenmede güçlük çekmesine neden olabilirsin. Bırak kendi kararını kendi versin.

8 Aylık Bebek Gelişimi ve Bebeğim Sert Oyunlar Oynamalı mı?

Bir çocuğu havaya atıp tutmak onun tarafından ne kadar eğlenceli olursa olsun güvenli değildir. 8 aylık bebek için oyunlar seçerken sarsmaktan, zıplatmaktan uzak durmalısın. Özellikle boyun kasları henüz tam olarak gelişmediği için 2 yaşın altındaki bebeklerde bu hareketler daha tehlikeli olabilir. Bebeğinin boynunu fark etmeden incitebilir ve gelecekte sorun yaşamasına neden olabilirsin.

Bazen şiddetli sarsıntılarda beyinde şişme, kanama, gözünde retina ayrılması olabilir. Bu tarz oyunlar için acele etmemelisin. Senin ve eşinin ailesini de bu konularda mutlaka uyarmalısın. Bebeğinin hoşuna giden her şey doğru değildir, unutma!

8 Aylık Bebek Gelişimi Aşı Takvimi

Sekizinci ayda bebeğinin aşı takvim boş. Bebeğinin aşı takvimi hakkında bilgi edinmek için, Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? yazımıza bakabilirsin.


Çocuklar en önem varlıklarımızdır ve onları kimselere kolay kolay emanet edemeyiz. Aile büyüklerinin verdiği eğitimin yeterli olmadığını düşünen aileler, eğitimli çocuk bakıcılarını tercih edebilir. Bu yüzden çalışan ebeveynler için çocuk bakıcısı seçimi çok büyük bir önem taşır.

Bebeklik döneminden çocukluk döneminin sonuna kadar sürekli gelişen ve hayatı öğrenen çocuklarla ilgilenmek basit bir şey değildir. Çünkü büyüme ve gelişme döneminde ilk 6 yıl çok önemlidir ve çocukların ileriki zamanlarda gelişimleri açısından yetiştikleri çevrenin etkisi ağırlık gösterir.

Dünyayı keşfetmeye başlarken yaramazlıkları da beraberinde başlatan küçüklerle ilgilenmek sabır işidir. Çoğu zaman ebeveynlerin dahi sabrını taşıran çocukların psikolojisine uygun bir eğitim süreci, çocuk bakıcılarının işinin bir parçasıdır.

Eğitimli bir çocuk bakıcısı, ailenin işini kolaylaştırdığı gibi, çocuğun gelişimine de katkıda bulunur. Çocuklar daha sağlıklı ve uyumlu birer birey olma yolunda ilerler.

Çocuk Bakıcısında Bulunması Gereken Özellikler

Çocukları seven herkes çocuklara bakamaz. Çünkü ciddi bir sabır ve deneyim işi olan çocuk bakımında, çocuğun yeme-içmesinden oyun ve uyku alışkanlıklarına kadar birçok detay söz konusudur.

Bebek Bakıcısının, çocuğun ve ailenin memnuniyetini sağlanması için öncelikle bu işin severek yapılması gerekmektedir. Çocukları sevmenin dışında bakım için bilgi ve deneyimin olması da şarttır. Daha önce hiçbir çocuk bakmamış olan bir kişiye çocuğunuzu emanet etmeniz çok düşünerek alınması gereken bir karardır. İyi bir çocuk bakıcısında olması gereken özellikler konusunda bir liste yapmak gerekirse:

  • Çocukları seven, onlarla iyi anlaşan
  • Çocuk beslenmesi hakkında bilgili
  • Kolay sinirlenmeyen, şiddete eğilimli olmayan,
  • Çocuklarla oynan oyunlar hakkında bilgisi olan,
  • Uyku, oyun ve ders saatleri konusunda yönlendirici olan,
  • İşini severek yapan,
  • Çocuk gelişimi eğitimi almış olan,
  • Aldığı sorumluluğun farkında olan,
    İyi bir iletişim diline sahip olmak,
  • Çocukla hakaret edici ya da rencide edici şekilde konuşmamak gibi birçok özelliğe sahip olunması gerekmektedir.
  • Biz de bebekbakicim.com olarak birlikte çalıştığımız ve referans olduğumuz ekip arkadaşlarımızı buradaki ve burada yazılmayan birçok kritere göre detaylıca değerlendirip herkesin mutlu olacağı bir sistem yaratmak için çalıştık ve çalışıyoruz.

Çocuk Bakım Rutini Nasıl Olur?

Çocuk bakımı, çocuğun ailesi tarafından belirli bir rutine bağlıdır. Okul öncesi çocuklar için biraz daha farklı olan bu rutin, okul çağındaki çocuklar için farklılaşır.

Genel olarak okula bırakma ve okuldan almayla başlayan bu süreç, eve dönüş, yemek, eğitici aktiviteler ya da ödev zamanı, oyun, uyku ve okuma alışkanlıklarının geliştirilmesiyle desteklenir. Genellikle 2 yaşından itibaren kreşe gönderilen çocuklar, okul döneminde çocuk bakıcısına teslim edilir.

Çocuğu okuldan alan çocuk bakıcısı, aile eve gelene kadar temel gereksinimler ve zorunlu bakım ihtiyaçlarını karşılayarak, ailenin eksikliğini hissettirmemelidir.

8 Aylık Bebek Gelişimi ve Çocuk Bakıcısı Seçimi

Aileler çocuk bakıcısında aranması gereken özellikler konusunda profesyonel danışmanlık firmalarına danışmayı tercih ederler. Diğer kısmı ise, referansla çocuk bakıcısı bulmaktadır.

Referans, çocuk bakıcısının bakıcılık deneyimi yaşadığı önceki ailelerin bilgisine danışarak karar verme sürecidir. Memnun olunan bir bakıcı söz konusu olunca, güvenle tercih edilmektedir. Bu durumda çocuk bakıcısına sorulması gereken sorular konusu gündeme gelir ve aileler bu konuda deneyimleri yoksa zorlanabilirler.

Genel olarak deneyimlerden bahsedilmesi başlanarak, yazılı ya da sözlü bir mülakat süreci yönetebilirsiniz. Bu süreçte bilmeniz gerekenler:

Bakıcının boş zamanlarını nasıl değerlendirdiği (kendini geliştiriyor mu? kitap okuma alışkanlığı var mı?),
Temel yabancı dil bilgisi var mı?,
Çocukların kriz durumlarında nasıl çözümler üretiyor?
Çocuk gelişimi ve psikolojisiyle ilgili ne kadar bilgisi var?
Çocuk gelişimi konusunda kendini nasıl geliştiriyor?
gibi soruların cevapları ve gözlemleriniz yeterlidir. Ayrıca çocuğunuzun bakıcıyla anlaşabilmesi de oldukça önemlidir. Eğer ilk izlenim olumlu olursa, aralarındaki iletişim de iyi olacaktır.

Çocuk Bakıcısı ve Çocuk Psikolojisi

Eğitim veren profesyonellerin pedagojik formasyon almaları eğitim konusunda daha doğru bir yolda ilerlemeleri için gerekli olduğundan, çocuk bakıcılarının da çocuk gelişim psikolojisi üzerinde etkili olmaları gerekecektir.

Çocuğun gelişim aşamalarında bilgi sahibi olan bir çocuk bakıcısı, aile ve çocuk arasındaki bir köprüdür ve çocuğun ailesiyle ilişkisinde önemli bir yere sahiptir. Eğitici ve öğretici aktiviteler yapılarak, çocukların psikolojik açıdan bağlanma sorunları yaşamalarının önüne geçilmelidir.

Ailenin çocuktan uzak kaldığı zaman dilimini telafi etmesi ve çocukla nitelikli zaman geçirerek, sevgi ve ilgisini göstermesi şarttır. Aksi takdirde birçok sorun yaşamak kaçınılmazdır.

Erken Çocukluk Döneminde Çocuk Bakıcısı Seçimi

Erken çocukluk dönemi, çocuk gelişiminde ciddi bir öneme sahiptir. Anne ve babanın evde olmaması, çocuğun bakıcısına daha fazla bağlanmasına neden olabilir.

Anne ve baba işten döndüklerinde yorgun bir şekilde olacakları için çocukla yeterince ilgi gösterilmeyen çocuklar daha zor durumda kalabilir. Bu gibi çocuk bakımında önemli konular hassasiyet gerektirir ve çocuk- çalışan ebeveyn ilişkisinin dengelenmesi açısından büyük bir önem taşır.

Maddi ve manevi olarak ailenin gereksinimlerini karşılayan bir çocuk bakıcısının uzun dönem aileyle birlikte çocuğun gelişimine katkıda bulunması her iki tarafın da uygun bir çözüm bulması için şarttır.

8 Aylık Bebek Gelişimi ve Ailelerin Çocuk Bakıcısıyla Olan İlişkisi Nasıl Olmalı?

Çocuk bakıcısının çocuk ve aileyle olan ilişkisinin pozitif olması önemlidir. Dürüst ve sorumluluk bilincinde olan bir bakıcı, ailesi yokken çocuğun bakımını iyi bir şekilde yönetecektir.

Her zaman düzenli olarak rapor verilmesi, çocuğun davranış bozuklukları ya da problemleri söz konusu olduğunda ailenin hemen bilgilendirilmesi gerekecektir. Profesyonel eğitim almış olan bakıcılarla daha verimli bir bakım ve eğitim süreci gerçekleşirken, aynı zamanda çocuğun ailesiyle olan ayrı zamanlarında uzaklaşmaması da mümkün olabilir.

Ailelerin Çocuk Bakıcısıyla Olan İlişkisi Nasıl Olmalı?

Çocuk bakıcısının çocuk ve aileyle olan ilişkisinin pozitif olması önemlidir. Dürüst ve sorumluluk bilincinde olan bir bakıcı, ailesi yokken çocuğun bakımını iyi bir şekilde yönetecektir.

Her zaman düzenli olarak rapor verilmesi, çocuğun davranış bozuklukları ya da problemleri söz konusu olduğunda ailenin hemen bilgilendirilmesi gerekecektir. Profesyonel eğitim almış olan bakıcılarla daha verimli bir bakım ve eğitim süreci gerçekleşirken, aynı zamanda çocuğun ailesiyle olan ayrı zamanlarında uzaklaşmaması da mümkün olabilir.

8 Aylık Bebek Gelişimi ve Çocuk Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocuk bakımı konusunda okul çağındaki küçüklerin evde geçirilecek olan zamanlarının programlanması gerekir.

Bakıcı ya da ailenin çocuğun evde verimli zaman geçirmesi için neler yapması gerektiği konusu belli olmalıdır. Mesela okuldan gelen çocuk, yemek yedikten sonra derslerini yapabilir, daha sonra 1 saat televizyon ya da bilgisayarda zaman geçirebilir.

Daha sonra da oyun ve eğitici aktiviteler planlanarak, aile gelene kadar çocuğun zamanının verimli geçmesi planlanır. Küçük yaşta ya da okul çağında çocuk bakımının eğitimdeki yeri yadsınamaz.

Çünkü çocuğun sosyalleşmesi, yaratıcılığı ve iletişim şekli küçük yaştan itibaren şekillenir. Bu karakter yapısının şekillenmesinde ise, aile, çocuk bakımıyla ilgilenen kişiler ve çevrenin etkisi yadsınamaz.

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
8 Aylık Bebek Gelişimi
Yorum Yap
Giriş Yap

İnce Zeka ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Köyceğiz Haber | Köyceğiz Haber | HABER YAZILIMI | HABER | SON DAKİKA HABER | Burç Yorumları | Teknoloji Haberleri | Gündem Haberleri | Muğla Haberleri | Köyceğiz Haber | Fethiye Haber | Muğla Gazetesi
Follow Us