1. Haberler
  2. Bebek
  3. 31-32-33 Aylık Bebek Gelişimi

31-32-33 Aylık Bebek Gelişimi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

31-32-33 Aylık Bebek Gelişimi

31-32-33. ayların en önemli özelliği günlük hayatı izleyen çocuğun taklit etmesi, -miş gibi oyunları oynamasıdır. Güven ve sevgi gibi duygular onun için artık oldukça önem kazanmıştır. Arkadaşlarıyla sosyalleşme karşılıklı oyunlara dönüşmeye başlamıştır. Çocuğunun bu aylarda motor, sosyal, bilişsel, dil ve özbakım gelişimini takip etmek için 31-32-33 Aylık Bebek Gelişimi sayfamıza göz atabilirsin!

31-32-33 Aylık Bebeklerde Boy ve Kilo

Çocuğun anaokuluna başladıysa ya da arkadaşların ve çocukları ile bir araya geliyorsanız, birbirine çok yakın aylardaki çocukların fiziksel görünümünün çok farklı olduğunu gözlemleyebilirsin. Ancak kesinlikle kıyaslama yapmamalısın. 31-32-33 aylık bebek kaç kilo olur diye düşünüyorsan WHO standartlarına göre düzenlediğimiz aşağıdaki tablolara göz atabilirsin. Bu tablolarda her iki cinsiyet için alt ve üst limitler belirtilmiştir.

Bebek KilosuKız Alt Sınır (%3)Kız Üst Sınır (%97)
31 Aylık10.3 kg16.5 kg
32 Aylık10.4 kg16.8 kg
33 Aylık10.5 kg17.0 kg
Bebek KilosuErkek Alt Sınır (%3)Erkek Üst Sınır (%97)
31 Aylık10.8 kg16.9 kg
32 Aylık10.9 kg17.1 kg
33 Aylık11.1 kg17.3 kg

Çocuğun boy ve kilosu aşağıdaki değerler arasında ise gelişiminin normal olduğunu düşünebilirsin. Diyelim ki 32 aylık çocuğunun değerleri, tablodaki 32 aylık bebek boy ve kilo değerlerinin dışında, bu durumda muhakkak çocuk doktoruna danışmalısın.

Bebek BoyuKız Alt Sınır (%3)Kız Üst Sınır (%97)
31 Aylık84.7 cm98.2 cm
32 Aylık85.4 cm99.0 cm
33 Aylık86.0 cm99.8 cm
Bebek BoyuErkek Alt Sınır (%3)Erkek Üst Sınır (%97)
31 Aylık86.2 cm99.2 cm
32 Aylık86.8 cm100.0 cm
33 Aylık87.4 cm100.8 cm

31-32-33 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

31-32-33 Aylık Bebeklerde Motor Gelişim

Çocuğun çizgi çizmeye ve boyama zaten başlamıştı ama artık kalemi daha düzgün bir şekilde tutabilir. Böylelikle yazı yazmak için ilk adımı tamamlamış sayılır. Ayrıca,

  • Birbirine geçmeli oyuncakları ayırıp tekrar takabilir.
  • Vidalı oyuncakların vidalarını açabilir.
  • Kısmen kendisi giyinebilir.
  • 3 tekerlekli bisiklete binebilir. Bisikleti pedalları çevirerek kullanabilir.
  • Yetişkinler gibi iki farklı ayak ile merdiven çıkabilir.
  • Tek ayak üzerinde durabilir.
  • Durmakta olan büyük bir topa tekme atabilir.

Ayrıca, çocuğunun odaklanma süresi uzamaya başlamıştır. Oyunlarını daha uzun süre oynayabilir. Başkasının oyununu bölmesinden de çok hoşlanmaz, haberin olsun.

Bu arada çocuğun izleyerek günlük hayatı öğrenmeye devam eder. 31-32-33 aylık bebek oyunları özellikle taklit etme, -miş gibi yapma, rol yapma üzerinedir. Oyuncaklarını oynatır. Onlara görevler verir. Bu tip oyunlar hayal dünyasının derinleştiğini de gösterir ve hayatı anlamasında yeri önemlidir. Zaman zaman bebeklerini konuşturduğunu görebilirsin. Oyuncakları üzerinden verdiği mesajlara dikkat edersen korkularını, endişelerini, isteklerini anlayabilirsin.

31-32-33 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

  • Sesinin tonunu büyük oranda kontrol edebilir.
  • Konuşma içerisinde “bu, şu” kelimelerini kullanabilir.
  • “-dir,-dır” ek fiillerini kullanabilir.
  • Kendi ismi yerine “ben, bana, benim” ifadelerini kullanabilir.
  • Nesneye işaret ederek “bu …..değil” diyebilir (Bu top değil).
  • “Kim?” sorularına isim ile cevap verebilir.
  • İsimlerin mülkiyet bildiren hallerini kullanabilir (babamın).

31-32-33 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim

  • Sevmek, sinirlenmek, üzülmek, gülmek gibi duygularla ilgili sözel ifadeleri anladığını gösterebilir.
  • Ritim duygusu gelişmiştir.
  • Müzik eşliğinde dans edip, şarkı söyleyebilir.
  • Sevgi ve güven gibi duygu durumlarını anlamaya başlar. Ailedeki herkesin onu koruduğunu bilir. Kendini sevmeyi, kabul etmeyi ve güvenmeyi öğrenir. Arkadaşının neden üzgün olduğunu merak eder.
  • Sevdiği arkadaşları vardır. Oyuncaklarını onlarla paylaşmaya başlamıştır. Ancak kıskançlık da yapabilir.
  • Çocuğun her şeyi ve hemen istiyor, değil mi? Bu çok normal. Şu aralar kendini her şeyin hakimi ilan etmiş durumda olabilir Geçici bir dönem, endişelenme.

Ayrıca, günlük rutinler çocuğunun hayatında önemli bir yer kaplamaya başladı. Hatta çocuğun rutininin bozulmaması için ısrarcı bile olabilir. Aynı kıyafeti giymek, aynı kitapları okumak, aynı müzikleri dinlemek, odasının aynı düzende olmasını isteyebilir. Düzendeki aynılık ona güven verir. Güven onun için bu aralar çok önemlidir. Zaman zaman güven nesnesine de ihtiyaç duyar. Bir oyuncağını güven nesnesi olarak her zaman yanında bulundurmak isteyebilir.

31-32-33 Aylık Bebeklerde Özbakım Gelişimi

  • Giysisindeki çıt çıtları açabilir.
  • Küçük, kulplu sürahiden bardağa yardımsız sıvı doldurabilir.
  • Çatal kullanmaya başlayabilir. Yiyecekleri çatala batırıp ağzına götürebilir.
  • Banyo yaptırılırken kollarını ve bacaklarını yıkayabilir.
  • Giyeceklerin önünü bulabilir.

Uyarı:

Yapabildikleri ve yapmak istedikleri arasında uçurumun olması 31-32-33 aylık bebekte öfke nöbetlerine neden olabilir. Bu seni endişelendirmesin. Yanında olduğunu hissettirmeye devam etmelisin. Öfke nöbetleri gittikçe azalacak ve daha sonra yok olacak.

31-32-33 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim

  • Model olunduğunda “+” işaretini çizebilir.
  • Üç rengi eşleştirebilir.
  • İstenildiğinde nesneleri bir başka nesnenin içine, üstüne ve altına koyabilir.
  • Ses çıkaran nesneleri isimlendirebilir.
  • Dört parçalı geçmeli oyuncak kutuları iç içe koyabilir.
  • 10’a kadar sayabilir.

31-32-33 Aylık Bebek Gelişimi için Neler Yapılmalı?

  • Sosyalleşmenin yavaş yavaş yaşıtlar ile karşılıklı oyunlar olarak kendini gösterdiği bu aylarda çocuğunun diğer çocuklarla bir araya gelebileceği ortamlar yaratmalısın. Bu bir arkadaşının oğlunun doğum günü partisi de olabilir, bir Çocuk Atölyesi ve Oyun Grubu etkinliği de.
  • Mutlu, başarılı ve dengeli bir gelişim için özgüvenin önemi çok büyük. İşte tam da bu aylar çocuğun özgüven gelişiminin önemli olduğu aylar. Çünkü biliyorsun ki çocuğun artık duygu durumlarını anlayabiliyor ve bunları yorumlamaya çalışıyor. Erken çocukluk döneminde özgüvenin gelişmesine olanak verilmezse ileride telafi edilmesi mümkün olmayabilir. Bu yüzden çocuğunun yapmak istediklerini desteklemen ve gelişimini takdir etmen çok önemli. Çocuğunun yapabildiklerini ya da yapmaya çalıştıklarını onun yerine sen yapma. O denesin, yapabiliyorsa yapsın, yardım isterse aslında onun da yapabileceğini hissettirerek yardım et.
  • Çocuğa güven verdiğini bilerek rutinleri uygulamaya devam etmelisin. Örneğin uyku rutini… Uyumadan önce duş almak, saçları kurutup pijamaları giymek, eğer tuvalet eğitimi tamamlanmışsa son kez tuvalete gitmek ve evdeki herkese iyi geceler dileyip yatağa gitmek gibi. Yapılanların sıralaması da bir rutindir ve yatağa gidiş saatinin belirli bir saat olması da.
  • Rol yapması ya da bir yetişkin gibi davranması için onunla birlikte drama oyunları oynayabilirsin. Sen çocuk olabilirsin mesela o da senin ablan! Kendisini daha büyük hissetmesi için ona kendi şapkanı, çantanı, tişörtünü verebilirsin. Biçmiş olduğu rol üzerinden onunla uzun uzun konuşabilirsin. Böylelikle nelerden mutlu olduğunu, nelerden rahatsız olduğunu da öğrenebilirsin.
  • Ailece evcilik ya da meslek oyunları oynayabilirsiniz. Her biriniz farklı bir meslek grubunu temsil edebilirsiniz. Ona uygun kıyafet ve oyuncaklarla mesleklerin ne yaptığını dramatize edebilirsiniz.
  • Birlikte hem çok eğlenceli hem de çok yararlı olan boyama etkinlikleri yapabilirsiniz. Taşıtlar, hayvanlar, meslekler gibi çok sevdiği figürlerin olduğu boyama kitaplarından yararlanabilirsin. Hatta öğretmek istediğin kuralları da bu gibi etkinlikler yardımı ile öğretebilirsin.
  • Müzik dinleyip birlikte dans edebilirsiniz ya da birlikte müzik yapabilirsiniz. Sen gitar çalarken o da ritim yapabilir mesela.

Müziğin bebek ve çocuk eğitimine olumlu etkisinden yola çıkarak bir Çocuk Müzik ve Sanat Merkezi’nden destek alabilirsin.

  • Çalışan bir anneysen ve çocuğunla yeterli vakit geçiremediğini düşünüyorsan, üzülme. Çünkü uzmanlar çocukla geçirilen zamanın uzunluğundan çok niteliğinin önemli olduğunu düşünüyorlar. İşten eve geldikten sonra çocuğunla geçirdiğin kaliteli bir yarım saat- bir saat çok daha yararlı. Ayrıca hafta sonları da sizin! Hafta sonlarında ailece uzun yürüyüşler yapabilirsiniz, bisiklete binebilirsiniz, top oyunları oynayabilirsiniz. Bir Çocuk Eğlence Merkezi ziyareti yapabilir, hep birlikte harika vakit geçirebilirsiniz.

31-32-33 Aylık Bebeklerde Beslenme

İkinci yaş itibariyle çocuğuna günlük ortalama 1200 kalorilik bir yemek düzeni sağlamanın yeterli olduğunu belirtmiştik.

Süt GrubuProtein GrubuSebze Grubu
3 porsiyon4 porsiyon200 gr sebze
1 su bardağı süt1 yumurta
1/2 su bardağı yoğurt/kefir2 küçük köfte/tavuk/balık
1 kibrit kutusu peynir2 çorba kaşığı kuru fasulye/mercimek
Meyve GrubuTahıl GrubuYağ Grubu
3 porsiyon5 porsiyon4 porsiyon
1/2 bardak meyve suyu2 dilim ekmek2 tatlı kaşığı zeytinyağı/tereyağı
2-3 kuru incir/kayısı2 yemek kaşığı makarna/pilav1 tam ceviz içi
1 küçük mevsim meyvesi1-2 yemek kaşığı tahıl2-3 adet zeytin

Menüyü nasıl düzenlemen gerektiği konusunda endişelerin varsa, 32 aylık bebek neler yemelidiye düşünüyorsan aşağıdaki örnek menüden yararlanabilirsin.

ÖğünÖrnek Menü
SabahOtlu peynirli tereyağlı omlet + 2-3 adet zeytin + 1 dilim tam buğday ekmeği
Ara Öğün1 küçük meyve + 2-3 kuru incir + 1 ceviz içi
ÖğlenFırınlanmış somon + 1 dilim tam buğday ekmeği
Ara Öğün2 adet yulaflı kurabiye + ½ su bardağı meyve suyu
AkşamSebzeli pilav + ½ su bardağı yoğurt
Gece1 su bardağı süt

Çocuğun günde 4-6 bardak su içmelidir.

31-32-33 Aylık Bebek Oyuncakları Nasıl Olmalı?

“Oyun” çocuk gelişiminin olmazsa olmazı. Bunu artık biliyorsun. Çocuğun fiziksel, bilişsel ve psikososyal gelişimi oyun sayesinde desteklenir, yaratıcılığı ve hayal gücü gelişir. Çocuk oyunla kurallara uymayı, sorumluluğu ve çabalamayı öğrenir.

Çocuk için çevresindeki her şey oyuncak görevi görebilir. Ancak yine de yaşına uygun, eğitici ve de eğlendirici oyuncaklarla desteklemek önemlidir. Peki, 31-32-33 aylık bebek oyuncakları neler olabilir?

  • Yumuşak hayvan oyuncaklar ve bebekler: Sosyal gelişime yardımcı olur. Yakın arkadaş olarak benimseyebilir. Günlük hayattan roller verir. Yemek yedirir, kurallar koyar, tuvalete götürür, elini yıkar, banyo yaptırır. Yani bu oyuncaklar aracılığı ile kendini yetişkin yerine koyar.
  • Üç tekerlekli bisiklet: Kas gelişimine yardımcıdır. Enerjisini harcaması için de eğlenceli bir araçtır.
  • Büyük ve küçük toplar: Birbirinize atmanız, güzel havalarda dışarıda atıp peşinden koşması için büyük toplar iyidir. Bahçede hazırlayacağın bir kaleye gol atma çalışmaları da yapabilir. Küçük toplar da hedefe top atma oyunlarında tercih edilebilir. Çocuğun bir kovaya uzaktan top atabilir, kafasının biraz üstü hizasına gelecek bir basket potasına basket atabilir.
  • Boya kalemleri: Envai çeşit boya kalemi mevcut artık. Özellikle silinebilir boya kalemleri ile çocuğun evdeki pek çok yeri boyayabilir ve sen de onu engellemek durumunda kalmazsın. Birlikte, parmak boyalarla da çok keyifli boyama aktiviteleri yapabilirsiniz. Fırça ile sulu boya çalışmalarına da başlayabilirsiniz. Eğer çocuğun kalemi tutmakta zorlanıyorsa üçgen şekilli kolay kavranabilecek boya kalemlerinden ya da yeteri kadar bastıramıyorsa jel mum boyalardan yararlanabilirsin. Resim yapma gibi sanatsal etkinlikler çocuğunun hayal dünyasını geliştirirken aynı zamanda hayal dünyasınla ilgili ipuçları da verir.
  • Müzik aletleri: Davul, bateri, ksilifon gibi vurmalılardan tut da zillere, marakasa kadar pek çok farklı müzik aleti çocuğunun hem motor gelişimine katkı yapar hem de çok eğlenceli zaman geçirmesini sağlar. Belirli bir ritimde çalabilir ya da senin yaptığın ritmi tekrar edebilir. Bu, ritim duygusunun gelişmesini sağlarken odaklanma süresinin de artmasını sağlar.
  • Oyuncak ev aletleri: Kullandığın her ev aletinin oyuncağının da olduğunu çevrende küçük bir çocuk yoksa çocuğunun bu dönemine kadar fark etmemiş olabilirsin. Ütüden temizlik setine, çamaşır makinesinden elektrik süpürgesine, fırından miksere, saç kurutma makinesinden dikiş makinesine aklına gelebilecek büyük küçük her ev aletinin oyuncağı mevcut artık. Bu gibi oyuncaklar rol yapma, -miş gibi oynamayı sağlar ki sosyal gelişim için son derece önemlidir. Üstelik çocuğun bu gibi oyuncaklarla henüz ifade edemediklerini mesajla veriyor olabilir.
  • Oyuncak meslek setleri: Marangozluk aletleri, doktor aletleri ya da aşçı aletleri gibi oyuncak meslek setleri yine rol yapma, drama oyunları açısından tercih edebileceğin oyuncaklardandır.
  • Legolar: Birbirine geçmeli parçalardan oluşan legolar hem yaratıcılığı hem de ince motor becerilerini geliştirir. Legolarla kasabadan alevlerle mücadele birimine, inşaat makinalarından süpermarkete o kadar farklı oyunlar kurulabilir ki!

Burada belirttiğimiz tüm oyuncaklar kız çocukları için de erkek çocukları için de tercih edilebilir. Uzmanlar cinsel kimlik gelişiminin sağlıklı olabilmesi için kız erkek ayrımı yapmadan çocukların her türlü oyuncakla oynamalarının gerekli olduğunu belirtiyorlar. Ancak tabi ki kızın ya da oğlun doğuştan gelen ve cinsiyetine özgü olarak belirli oyuncakları tercih edecektir. Kız çocuklarının bebekleri, erkek çocuklarının arabaları tercih etmesi cinsiyetine özgü farklılıklar ve dürtülerin sonucudur.

Aşı Takvimi

Bu aylarda aşı bulunmamaktadır. Bebeğinin aşı takvimi hakkında daha bilgi için, Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? yazımıza bakabilirsin.

Çocuk Bakıcısında Bulunması Gereken Özellikler

Çocukları seven herkes çocuklara bakamaz. Çünkü ciddi bir sabır ve deneyim işi olan çocuk bakımında, çocuğun yeme-içmesinden oyun ve uyku alışkanlıklarına kadar birçok detay söz konusudur.

Çocuğun ve ailenin memnuniyetinin sağlanması için öncelikle bu işin severek yapılması gerekmektedir. Çocukları sevmenin dışında bakım için bilgi ve deneyimin olması da şarttır. Daha önce hiçbir çocuk bakmamış olan bir kişiye çocuğunuzu emanet etmeniz çok düşünerek alınması gereken bir karardır. İyi bir çocuk bakıcısında olması gereken özellikler konusunda bir liste yapmak gerekirse:

  • Çocukları seven, onlarla iyi anlaşan
  • Çocuk beslenmesi hakkında bilgili
  • Kolay sinirlenmeyen, şiddete eğilimli olmayan,
  • Çocuklarla oynan oyunlar hakkında bilgisi olan,
  • Uyku, oyun ve ders saatleri konusunda yönlendirici olan,
  • İşini severek yapan,
  • Çocuk gelişimi eğitimi almış olan,
  • Aldığı sorumluluğun farkında olan,
    İyi bir iletişim diline sahip olmak,
  • Çocukla hakaret edici ya da rencide edici şekilde konuşmamak gibi birçok özelliğe sahip olunması gerekmektedir.
  • Biz de bebekbakicim.com olarak birlikte çalıştığımız ve referans olduğumuz ekip arkadaşlarımızı buradaki ve burada yazılmayan birçok kritere göre detaylıca değerlendirip herkesin mutlu olacağı bir sistem yaratmak için çalıştık ve çalışıyoruz.

Çocuk Bakım Rutini Nasıl Olur?

Çocuk bakımı, çocuğun ailesi tarafından belirli bir rutine bağlıdır. Okul öncesi çocuklar için biraz daha farklı olan bu rutin, okul çağındaki çocuklar için farklılaşır.

Genel olarak okula bırakma ve okuldan almayla başlayan bu süreç, eve dönüş, yemek, eğitici aktiviteler ya da ödev zamanı, oyun, uyku ve okuma alışkanlıklarının geliştirilmesiyle desteklenir. Genellikle 2 yaşından itibaren kreşe gönderilen çocuklar, okul döneminde çocuk bakıcısına teslim edilir.

Çocuğu okuldan alan çocuk bakıcısı, aile eve gelene kadar temel gereksinimler ve zorunlu bakım ihtiyaçlarını karşılayarak, ailenin eksikliğini hissettirmemelidir.

Çocuk Bakıcısı Seçimi

Aileler çocuk bakıcısında aranması gereken özellikler konusunda profesyonel danışmanlık firmalarına danışmayı tercih ederler. Diğer kısmı ise, referansla çocuk bakıcısı bulmaktadır.

Referans, çocuk bakıcısının bakıcılık deneyimi yaşadığı önceki ailelerin bilgisine danışarak karar verme sürecidir. Memnun olunan bir bakıcı söz konusu olunca, güvenle tercih edilmektedir. Bu durumda çocuk bakıcısına sorulması gereken sorular konusu gündeme gelir ve aileler bu konuda deneyimleri yoksa zorlanabilirler.

Genel olarak deneyimlerden bahsedilmesi başlanarak, yazılı ya da sözlü bir mülakat süreci yönetebilirsiniz. Bu süreçte bilmeniz gerekenler:

Bakıcının boş zamanlarını nasıl değerlendirdiği (kendini geliştiriyor mu? kitap okuma alışkanlığı var mı?),
Temel yabancı dil bilgisi var mı?,
Çocukların kriz durumlarında nasıl çözümler üretiyor?
Çocuk gelişimi ve psikolojisiyle ilgili ne kadar bilgisi var?
Çocuk gelişimi konusunda kendini nasıl geliştiriyor?
gibi soruların cevapları ve gözlemleriniz yeterlidir. Ayrıca çocuğunuzun bakıcıyla anlaşabilmesi de oldukça önemlidir. Eğer ilk izlenim olumlu olursa, aralarındaki iletişim de iyi olacaktır.

Çocuk Bakıcısı ve Çocuk Psikolojisi

Eğitim veren profesyonellerin pedagojik formasyon almaları eğitim konusunda daha doğru bir yolda ilerlemeleri için gerekli olduğundan, çocuk bakıcılarının da çocuk gelişim psikolojisi üzerinde etkili olmaları gerekecektir.

Çocuğun gelişim aşamalarında bilgi sahibi olan bir çocuk bakıcısı, aile ve çocuk arasındaki bir köprüdür ve çocuğun ailesiyle ilişkisinde önemli bir yere sahiptir. Eğitici ve öğretici aktiviteler yapılarak, çocukların psikolojik açıdan bağlanma sorunları yaşamalarının önüne geçilmelidir.

Ailenin çocuktan uzak kaldığı zaman dilimini telafi etmesi ve çocukla nitelikli zaman geçirerek, sevgi ve ilgisini göstermesi şarttır. Aksi takdirde birçok sorun yaşamak kaçınılmazdır.

Erken Çocukluk Döneminde Çocuk Bakıcısı Seçimi

Erken çocukluk dönemi, çocuk gelişiminde ciddi bir öneme sahiptir. Anne ve babanın evde olmaması, çocuğun bakıcısına daha fazla bağlanmasına neden olabilir.

Anne ve baba işten döndüklerinde yorgun bir şekilde olacakları için çocukla yeterince ilgi gösterilmeyen çocuklar daha zor durumda kalabilir. Bu gibi çocuk bakımında önemli konular hassasiyet gerektirir ve çocuk- çalışan ebeveyn ilişkisinin dengelenmesi açısından büyük bir önem taşır.

Maddi ve manevi olarak ailenin gereksinimlerini karşılayan bir çocuk bakıcısının uzun dönem aileyle birlikte çocuğun gelişimine katkıda bulunması her iki tarafın da uygun bir çözüm bulması için şarttır.

Ailelerin Çocuk Bakıcısıyla Olan İlişkisi Nasıl Olmalı?

Çocuk bakıcısının çocuk ve aileyle olan ilişkisinin pozitif olması önemlidir. Dürüst ve sorumluluk bilincinde olan bir bakıcı, ailesi yokken çocuğun bakımını iyi bir şekilde yönetecektir.

Her zaman düzenli olarak rapor verilmesi, çocuğun davranış bozuklukları ya da problemleri söz konusu olduğunda ailenin hemen bilgilendirilmesi gerekecektir. Profesyonel eğitim almış olan bakıcılarla daha verimli bir bakım ve eğitim süreci gerçekleşirken, aynı zamanda çocuğun ailesiyle olan ayrı zamanlarında uzaklaşmaması da mümkün olabilir.

Ailelerin Çocuk Bakıcısıyla Olan İlişkisi Nasıl Olmalı?

Çocuk bakıcısının çocuk ve aileyle olan ilişkisinin pozitif olması önemlidir. Dürüst ve sorumluluk bilincinde olan bir bakıcı, ailesi yokken çocuğun bakımını iyi bir şekilde yönetecektir.

Her zaman düzenli olarak rapor verilmesi, çocuğun davranış bozuklukları ya da problemleri söz konusu olduğunda ailenin hemen bilgilendirilmesi gerekecektir. Profesyonel eğitim almış olan bakıcılarla daha verimli bir bakım ve eğitim süreci gerçekleşirken, aynı zamanda çocuğun ailesiyle olan ayrı zamanlarında uzaklaşmaması da mümkün olabilir.

Çocuk Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocuk bakımı konusunda okul çağındaki küçüklerin evde geçirilecek olan zamanlarının programlanması gerekir.

Bakıcı ya da ailenin çocuğun evde verimli zaman geçirmesi için neler yapması gerektiği konusu belli olmalıdır. Mesela okuldan gelen çocuk, yemek yedikten sonra derslerini yapabilir, daha sonra 1 saat televizyon ya da bilgisayarda zaman geçirebilir.

Daha sonra da oyun ve eğitici aktiviteler planlanarak, aile gelene kadar çocuğun zamanının verimli geçmesi planlanır. Küçük yaşta ya da okul çağında çocuk bakımının eğitimdeki yeri yadsınamaz.

Çünkü çocuğun sosyalleşmesi, yaratıcılığı ve iletişim şekli küçük yaştan itibaren şekillenir. Bu karakter yapısının şekillenmesinde ise, aile, çocuk bakımıyla ilgilenen kişiler ve çevrenin etkisi yadsınamaz.

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
31-32-33 Aylık Bebek Gelişimi
Yorum Yap
Giriş Yap

İnce Zeka ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Haberler | Gündem Haberleri | HABER YAZILIMI | HABER | SON DAKİKA HABER | Burç Yorumları | Teknoloji Haberleri | Gündem Haberleri | Muğla Haberleri | Köyceğiz Haber | Fethiye Haber | Muğla Gazetesi
Follow Us