18 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğinin en hareketli olduğu zamanlar! Devamlı olarak ilgi, oyun, eğlence ve aktivite istiyor. Beslenme ve uyku düzeni değişimlerine, günlük etkinliklerin ve oyunların farklılaşmasına kendini hazırla. 18 aylık bebek hakkında her şey için okumaya devam et!
18 Aylık Bebeğin Boyu Ve Kilosu
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) standartlarının belirlediği standartları seninle paylaşıyoruz.
18 aylık bebek kaç cm olmalı?
- Bebeğin kız ise boyu; 75.2 cm ve 86.2 cm arasında,
- Bebeğin erkek ise 77.2 cm ve 87.3 cm arasında olmalı.
18 aylık bebek kaç kilo olmalı?
- Bebeğin kız ise kilosu 8.2 kg ve 13 kg,
- Bebeğin erkek ise 8.9 kg ve 13.5 kg arasında olmalı.
Boy | Kız | Erkek |
---|---|---|
En çok | 86.2 cm | 87.3 cm |
En az | 75.2 cm | 77.2 cm |
Kilo | Kız | Erkek |
---|---|---|
En çok | 13 kg | 13.5 kg |
En az | 8.2 kg | 8.9 kg |
18. Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir?
18 aylık bebek motor gelişimi
- Koşabilir.
- İyi bir şekilde olmasa da kaşık ve çatal kullanabilir.
- Topa tekme atabilir.
18 aylık bebek dil gelişimi
- 3-50 kelime kullanabilir.
- İki aşamalı bir yönergeyi işaret yardımı olmadan yerine getirebilir.
- Gösterilen bir nesneye yönelebilir.
- Sorulduğunda vücuttaki herhangi bir bölgeye işaret edebilir.
- Resimdeki bir nesnenin adını söyleyebilir.
18 aylık bebek duygusal gelişimi
- Memnuniyet, kızgınlık, girişimcilik, sıcaklık ve merak gibi çeşiti duygu ve davranışlar sergiler.
- Yapmaması gereken bazı şeyleri bilir.
- Yanında anne babası olmadan oyun oynayabilir veya etrafını inceleyebilir.
18 aylık bebek zeka gelişimi
- Kendi eğilimleri ve istekleri doğrultusunda iletişim kurabilir.
- Oyuncakları sembolik biçimde kullanabilir.
Bazı çocuklarda yürüme gecikebilir. Bu da aileleri oldukça endişelendirir. Çoğunlukla beklenen, 18. ayını doldurmuş bir bebeğin yürüyebilmesidir. Ancak 18 aylık bebek yürümüyorsa, bunun nedenlerini araştırmak gerekir.
Bebeğin yürümekten korkması, emekleme ile her yere kolayca ulaşabildiği için yürümeyi tercih etmemesi gibi masum nedenler söz konusu olabilir. Bazen motor gelişim yavaştır. Bazen de tıbbi bir müdahale gerekebilir. Ancak her koşulda ilk danışılması gereken kişi uzman olmalıdır.
Not: Bazı bebekler bu gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebilir. Konu ile ilgili endişen varsa mutlaka doktoruna danışmalısın. Uzman yardımı ile bebeğinin gelişimi ile ilgili problemlerin üstesinden gelebilir, bebeğinin potansiyelinin en üst noktasına çıkmasını sağlayabilirsin. Bebeğinin gelişiminde farklılık olduğunu düşünüyorsan Otizm’de Erken Tanının Önemi makalemizi okumanı öneririz. Ayrıca prematüre bebekler bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere göre daha geç ulaşırlar. Bunun nedeni ise normal miadında doğma durumunda o haftaya denk gelen sürede o aşamalara ulaşmalarıdır.
18 Aylık Bebeğin Gelişimi
Bu ayın bebeğin için en önemli özelliği; hareket, hareket, hareket! 18 aylık bebek çok hareketliolur. Hatta hareket etme isteği o kadar yoğun olur ki günlük hayatınızda bazı değişiklikler yapmanızı gerektirebilir. Artık pusette, oto koltuğunda ya da mama sandalyesinde oturmaktan hiç de hoşlanmayabilir.
- Puset yerine ebeveyn yönlendirmeli bisiklet gibi binmeli oyuncaklardan yararlanabilirsin.
- Arabada çok sevdiği müzikleri çalabilir, yanına ya da kucağına en sevdiği oyuncakları koyabilirsin.
- Mama sandalyesinde oturmak istemiyorsa artık yavaş yavaş yetişkin sandalyesine geçmek de mümkün. Yetişkin koltuğunu istersen bir yükseltici ile daha güvenli hale getirebilirsin.
- Bebeğin her şeyi hem de hemen şimdi istiyor, değil mi? Çünkü henüz zaman duygusu, geçmiş ve gelecek kavramları gelişmemiş durumda. Bebeğin ancak 3 yaş civarında sabredebilmeyi öğrenmeye başlar.
- Sürekli olarak ilgini ister. Başkası ile yüz yüze ya da telefonda konuşman hiç hoşuna gitmez. Misafir gelse onlarla konuşmanı engeller. Telefonla konuşsan telefonu elinden uzaklaştırmaya çalışır, olmadı bağırır çağırır ilgiyi üzerine çeker. Bu yüzden misafir zamanlamasını iyi yapmanı, bebeğini dışlamamanı, ona özel bir köşe oluşturmanı, telefon süreni biraz azaltıp, konuşmana bebeğini de dahil etmeni ve ona da bir oyuncak telefon almanı öneririz.
18 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılır?
Bir buçuk yaşına gelmiş bir çocuğu kolayca oyalayamazsın. Çünkü o artık kuleler dikebilen, top atabilen, kitap sayfalarını çevirebilen, sembolik oyunlar oynamaya başlamış bir çocuk!
Söylediklerinin pek çoğunu anlıyor. Sosyal becerileri de günden güne gelişiyor.
Bebeğinin ayına uygun oyunlar ve oyuncaklar onu geliştirirken eğlendirir de. Peki, 18 aylık bebek hangi oyuncaklarla oynar?
Bebeğin için bu aylarda;
- Çay takımları,
- Yap-bozlar,
- Boyama kitapları,
- Müzik aletleri,
- Büyük-küçük kule küpleri,
- Toplar,
- Mutfak seti, doktor aletleri seti, tamir seti gibi meslek setlerini tercih edebilirsin.
- Ona çocuk sandalyesi ve masası alabilirsin. Masada boyama aktiviteleri, yap-bozlar yapabilir.
18 Aylık Bebeğin Beslenmesi
Bebeğinin bu aylarda çokça hareketli olması ister istemez beslenme düzenini de etkiler. Onu mama sandalyesinde oturtman artık çok zor olabilir. Yine de yemeği keyifli hale getirmen mümkün. Beslenme saatlerini nasıl kolaylaştırabilirim ve 18 aylık bebek neler yemeli? diye düşünüyorsan 18-24 Aylık Bebek Beslenmesi bölümümüzü inceleyebilirsin.
18 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni
Bebeğin;
- Günde iki kez uyku uyusa da, tek uyku uyusa da, hiç uyumasa da normaldir. Çünkü bazı çocuklar bu aylarda gündüzleri tek uykuyla yetinmeye başlarken bazı çocuklar hiç uyumak istemeyebilir.
- Eğer 18 aylık bebek öğle uykusuna yatacaksa saati önemli. 12.30 ya da en geç 13.00 gibi uyumasına çalış. Çünkü öğleden sonraya kalan gündüz uykuları akşam uykularının gecikmesine sebep olur.
- Bu arada, bebeğin geceleri uyanıyorsa, gündüzleri iki uykuya devam etmesini öneririz.
- 18 aylık bebek günde kaç saat uyumalı? diyorsan da bebeğinin hala en az 13 saat ve ortalamada 13-14 saat uyumalı.
Mutlaka Bilmen Gerekenler
Bebeğine kendin mi bakıyorsun? Çalışan annesin ve annenden yardım mı alıyorsun? Eşinin yeğeni sana yardımcı oluyor ama bir bakıcı desteği mi almak istiyorsun? Önerimiz çocuk bakımı konusunda eğitimli kişilerden yardım alman. Bu konuda DAnışmanlık34 Bakıcı Hizmetleri sayfamıza göz atabilirsin.
Televizyonun iyi bir çocuk bakıcı olmadığını zaten biliyorsun. Uzmanlar 0-2 yaş ya da 0-3 yaş arasında çocukların televizyona maruz kalmamaları gerektiğini belirtiyorlar.
Televizyon;
- Fiziksel ve sosyal aktiviteyi kısıtlar. Koşup oynaması, diğer çocuklarla iletişim kurması, kitaplarla ve kendisini geliştirebilecek birçok farklı nesne ile ilgilenmek yerine televizyona odaklanmak beceri gelişimini engeller.
- Küçük çocuklar gerçek olmayanla gerçek olan arasındaki farkı ayırt etmekte zorlanırlar. Aslında hayal ürünü olan şeyleri gerçekmiş gibi algılayabilirler. Bu da özellikle kavga, dövüş, şiddet içeren sahneleri izledikten sonra korkularının artmasına sebep olur. Ayrıca saldırgan da yapar.
- Bilişsel ve sosyal gelişmede gecikmelere neden olur. Çünkü televizyonda sahneler çok hızlı akar. Uyaranlar çoktur. Gerçek hayatta ise her şey daha yavaştır. Bu da çocuğun mesela bir kitap okurken ya da ders çalışırken sıkılmasına neden olur. Dolayısıyla çok televizyon izleyen çocukların okuma testlerinde daha düşük puan almaları tesadüf değildir.
- Hayal gücüne ve yaratıcılığa yer bırakmaz. Halbuki bu özellikler çocukların gelişimi için çok kıymetlidir.
- Çocuğun bağımsız oyun oynama becerisinin azalmasına yol açar.
- Ailece yapacağınız aktiviteleri kısıtlar. Kaliteli zamanı azaltır.
Yine de belirli sınırlamalarla bebeğinin televizyon izlemesine izin verebilirsin. Bebeğin bu aylarda;
- Günde en fazla yarım saat, seninle birlikte ve sadece seçtiğin programları izleyebilir.
18 Aylık Bebeğin Aşı Takvimi
18 Aylık Bebek Aşı Takvimi |
---|
DTacB-IPV-Hib/ 5’li Karma Aşı Hatırlatma Dozu |
OPA/Çocuk Felci 2. doz |
Hepatit A 1. doz |