16 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeğinin kaba motor becerileri de ince motor becerileri de hızla gelişmeye devam ediyor. Taklit etme becerisi de günden güne artıyor. Tüm bunlar hem özbakım hem sosyal hem de dil gelişimine katkı sağlıyor. 16 aylık bebek hakkında her şeyiöğrenmek istiyorsan, okumaya devam et!
16 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu
WHO (Dünya Sağlık Örgütü)’ nun 16 aylık bir bebeğin boyu ve kilosuna dair belirlediği standartlara göre aşağıdaki tablolar oluşturuldu.
16 Aylık Bebek En Az Kaç cm Olmalı?
- Bebeğin kız ise boyu 73.3 cm ve 83.9 cm,
- Erkek ise 75.4 cm ve 85.1 cm arasında olmalı.
Boy | Kız | Erkek |
---|---|---|
En çok | 83.9 cm | 85.1 cm |
En az | 73.3 cm | 75. 4 kg |
16 Aylık Bebeğin Neler Yapabilir?
16 Aylık Bebek Motor Gelişimi
- Kağıt üzerinde karalama yapabilir.
- Koşabilir.
- Ayağıyla topa vurabilir.
- Yardım alarak dişlerini fırçalayabilir.
- Taklit ederek nesneleri fırlatabilir.
16 Aylık Bebek Dil Gelişimi
- 3-6 kelime kullanabilir.
16 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi
- Aktiviteleri taklit edebilir.
Not: Bazı bebekler bu gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebilir. Konu ile ilgili endişen varsa mutlaka doktoruna danışmalısın. Ayrıca prematüre bebekler bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere göre daha geç ulaşırlar. Bunun nedeni ise normal miadında doğma durumunda o haftaya denk gelen sürede o aşamalara ulaşmalarıdır.
16 Aylık Bebeğin Gelişimi
- Taklit etmeye başlama bebeğinin pek çok şeyi öğrenmesini sağlar. Özellikle yemek yeme, diş fırçalama gibi özbakım gelişimi için taklit yeteneği çok işe yarar.
- Motor becerilerinin artması günlük aktivitelerin de farklılaşmasını sağlar. Bu da yeni becerilerin oluşması için temel oluşturur.
- Bu aylarda bazı korkular ortaya çıkabilir. Bu korkular köpekten korma da olabilir yabancılardan korkma da. Ancak korkularının olması bebeğinin yaşına uygun bir durum.
- Bazı davranışlarında da değişiklikler başlayabilir. Örneğin banyo yapmayı çok seven bir çocuk aniden banyo yapmak istemeyebilir. Bu tipik bir reddetme davranışıdır aslında. Altındaki gerçek neden de bağımsızlık isteği!
- Bu dönemde bebeğin altını kirlettiğinde hemen değiştirilmesini talep ediyor olabilir. Bu da, 16 aylık bebek tuvalet eğitimine hazır olabilir mi? diye düşünmene sebep olabilir. Ancak bu, başlı başına bir gösterge değil. Tuvalet eğitimi için tüm işaretlerin mevcut olması gerekir.
- Kitapların bebek gelişimi için ne kadar önemli olduğunu devamlı söylüyoruz. Ancak bebeğin kitapları hala yırtıyor, parçalıyor, ya da ağzına sokuyor olabilir. Bir süre sonra içindekilerle daha çok ilgilenmeye başlayacak, merak etme!
16 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılır?
- Parlak, büyük, seçilebilir, gerçekçi ve neşeli resimleri olan kitaplar al. Mümkünse metni çok az olsun. Belki bir ya da iki cümle yeterli. Kitaplara henüz ilgisi yoksa yine de kitap okumaya devam et. Bir süre sonra sevdiği ve daha çok tercih ettiği kitaplar olacak.
- Çocuklar belirli aktiviteleri yaptıkça o aktivitelerden daha çok keyif alırlar. Bir beceriyi elde ettikçe o becerinin üzerine giderler. Yapamadıkları konusunda da çekimser kalırlar. Yapmak istemedikleri ama onları geliştirecek ya da gerekli olan işler konusunda olabildiğince örnek ol. Mesela diş fırçalamak… Bundan hoşlanmıyorsa da birlikte banyoya gitmeyi ve kendi dişini fırçalayacağını, onun da dilerse izleyebileceğini söyle. Birkaç gün bu şekilde devam edince kendisinin de deneyebileceğini belirt. Bir süre sonra kendisi talep edecektir.
- Motor becerileri arttığı için 16 aylık bebek aktiviteleri içerisinde top oynamak, tırmanmak gibi aktiviteler de bulunabilir. Bu yüzden özellikle açık alanlarda, parkta, bahçede onunla bol bol top oyna. Tırmanma ünitelerinin bulunduğu parklarda ona destek vererek tırmanmasını sağla.
- Bebekler ve çocuklar için birbirinden farklı oyun alanları bulunan Çocuk Eğlence Merkezleri’ni ziyaret etmeniz keyifli olur. Bebeğin hem bol bol hareket eder hem farklı mekanlar, farklı oyun alanları görme fırsatı elde eder hem de deneyimleyebileceği denge aletleri, farklı türde salıncaklar gibi yeni aletlerle tanışmış olur.
16 Aylık Bebeğin Beslenmesi
Bebeğin 3 ana öğün ve 3 ara öğün olmak üzere toplamda 6 öğün düzeninde beslenmeye devam etmeli. 16 aylık bebek beslenmesi için 12-18 Aylık Bebek Beslenmesi bölümümüzü inceleyebilirsin.
Bebeğinin beslenmesi ile ilgili kafanda soru işaretleri varsa onları gidermeye çalışalım. 16 aylık bebeğin yemek yemiyorsa, öncelikle bebeğinin büyümesinin normal olup olmadığını kontrol etmen gerekir:
- Bebeğin yeterli büyümüyorsa, yani öncelikle hiç kilo almıyorsa hatta kilo veriyorsa,
- Boyu uzamıyorsa,
- Enerjisi çok düşükse altta yatan gıda alerjileri, reflü ya da farklı mide bağırsak problemleri söz konusu olabilir.
Eğer bebeğinin büyümesinde ve gelişiminde sorun yoksa sana göre yemek yemiyor olsa da kendine yeterli miktarda kalori alıyordur.
Yine de şunlara dikkat etmen işe yarayabilir.
- Ona küçük ama çok besleyici prosiyonlar sun,
- Bebeğinin en iştahlı olduğu 1-2 öğün mutlaka vardır. O öğüne çok besleyici ve kalorili yemekleri koy.
- Öğün aralarında atıştırmasına izin verme.
- Besleyici olmayan kalori kaynaklarından uzak dur.
Bu arada bebeğin bazı günler çok iyi yiyip bazı günler yemek istemeyebilir. Bazı öğünler çok iyi yiyip bazı öğünler yemek istemeyebilir. Hepsi normal kabul edilir.
16 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni
Bebeğin günde hala iki uyku uyuyorduysa bu ay itibariyle tek uykuya dönebilir. Uyku saatleri düzene girene kadar çok fazla ev dışı program yapmayın. Öğlen saatlerinde bebeğine kitap okuyabilir, masal anlatabilirsin. Böylelikle uykuya daha kolay geçer. Yaklaşık 3- 5 gün bu rutin devam ederse bebeğinin yeni uyku düzeni oluşmuş olur.
Peki, 16 aylık bebek günde kaç saat uyumalı? Bebeğin toplamda hala 13-14 saat uyumalı ve uyku aralıkları da en fazla 5-6 saat olmalı.
Mutlaka Bilmen Gerekenler
Bebeklerde gelişimin en temel noktası öğrenme isteği ve merak duygusudur. Bu yüzden çocuğun bilgi edinme çabalarını teşvik etmek önemlidir. Peki, 16 aylık bebek gelişimi için neler yapabilirsin?
- Bebeğinin sorularına her zaman cevap ver. Sorularını cevapsız bırakma.
- Sorulara cevap verirken “henüz bunun için küçüksün, büyüyünce anlarsın” gibi cevaplar verme. Bu gibi cevaplar tekrar soru sormasını engeller.
- Her yer onun öğrenmesi için bir laboratuvar ortamı. Bunu unutma! Dolapları karıştırmak, çekmeceleri boşaltmak, eline geçenleri fırlatmak… Hepsi öğrenmesi için gerekli. Sağlığını ve güvenliğini engelleyen bir durum yoksa onu engelleme. Evde özgürce kullanabileceği güvenli alanlarda oynamasını sağlamaya çalış.
- Değişik ortamlar sağlayarak onun pek çok şeyi deneyimlemesine izin ver. Baharda birbirinden farklı renkteki çiçekleri görsün mesela ya da unutamayacağı bir hayvanat bahçesi turu yapsın.
- Televizyon seyretmek için hala çok küçük. Teknolojik aletlerden onu bir süre daha uzak tutman iyi olur.
- Ev işlerine dahil olsun. Birlikte kek yapın, yerleri silin, çamaşırları asın toplayın.
- Bazı konulara ilgisi çok da fazla olmayabilir. Böyle durumlarda işin anahtarı eğlencedir. Konuyu eğlenceli hale getir.
Aşı Takvimi
Onsekizinci aya kadar herhangi bir aşı bulunmuyor.
Bebeğinin aşı takvimi ile ilgili ayrıntılı bilgi için, Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? adlı yazımıza bakabilirsin.