Küresel işsizlik bütün dünya halklarının ve milletlerinin uğraşmak zorunda olduğu zor bir durumdur. Genel anlamda işsizliğin çift haneli yüzdelere gelmesi hem ülkemiz hem de dünya ekonomisi ve gelişimi için oldukça etkilemektedir. Korona virüs nedeni ile küresel açıdan işsizlik sayılarının yükseleceği konusundaki endişeler oldukça artmış bulunmaktadır.
Fabrikaların ve iş merkezlerinin kapatılması ve duraksaması işçi sayısının azaltılmasında işsizlik açısından oldukça etkili bir ortam oluşturan durumdur. Bu durum da küresel işsizlik oranının çift haneli rakamlara ulaşmasına olanak sağlamaktadır.
Amerika’da İşsizlik
Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk defa işsizlik maaşı başvurusu için başvuru yapan kişilerin sayısı korona virüsün dünya çapında oluşturmuş olduğu ekonomik kriz ile piyasayı etkilemesinden sonra 3 milyon seviyelerinin üstüne çıkmasına yol açtı.
Merkez bankalarının uygulamakta bulunduğu teşvik kapsamlı paketler piyasadaki işletmeler tarafından olumlu olarak karşılansa bile işletmedeki üretim ve faaliyetlerin korona virüs sebebi ile aksama yaşanması ve duraksama durumu olduğundan bu iş piyasalarında belirsizliklere yol açmaktadır.
Geçmişte Küresel İşsizlik
Geçtiğimiz yılın ikinci çeyrek kısmında işsizlik oranlarının yüzde 12 seviyelerine gelebileceği öngörülmüştür. WESO açısından da 2020 senesinde işsizlik sayısının yaklaşık 2,5 milyon daha artabileceği söylenmişti.
Küresel işsizlik geçtiğimiz dokuz sene içerisinde genel anlamda aynı seviyelerde seyir etti. Ancak küresel ekonominin büyüme konusunda hız kesip yavaşlaması iş gücünü arttırırken bu piyasaya yeni girmeyi düşünenleri istihdam olarak etmeye yetmediği ve yeni iş piyasasının olmadığı anlamına gelmektedir.
Dünyada 188 Milyon İşsiz Bulunmaktadır!
WESO’ya göre ise iş gücü ve arz talep ilişkisinin birbiri ile olan orantısızlığı işsizliğin de ötesine geçmesi mümkündür. Dünyamızda 188 milyon civarında işsiz olduğu bilinmektedir ve bunun yanı sıra 170 milyon insan yeterli durumda maaş alamadığını ve maaşından memnun olmayarak çalışmaktadır.
120 milyona yakın kişi de iş aramayı bırakmıştır ya da iş gücündeki piyasaya erişememektedir. Küresel işsizlik olarak sayarsak toplamda 470 milyondan daha fazla kişi bu durumdan etkilenmektedir. Yeni veriler ve tahminler açısından küresel çapta gelir eşitsizliği gelişmekte olan ülkelerin piyasalarında da olumsuz yönde bir etki bırakmış durumdadır
Yoksulluk ve Orta Düzeyde Gelir
Orta düzeyde çalışan kişi ya da aşırı yoksulluğun 2020 senesi ile 2021 senesi arasında gelişmekte olan ülkelerde artacağı yönünde tahminler ve söylemler piyasalarda oldukça yaygın durumdadır. Raporlara göre dikkate alınması gereken husus ise ticareti korumanın ve kısıtlamaların artması ile istihdam üzerinde dolaylı ya da doğrudan olarak önemli olumlu veya olumsuz etkiler yaratabilmesidir.
Küresel işsizlikte ekonomik büyümeye göz önünde bulundurulduğunda ise büyüme hızı ve büyüme şekli düşük gelirli ülkelerde yoksuzluğu çoğaltma yolunda devam etmektedir. Fakat bu durumda pek de başarılı bir yol izlendiğini söylemek mümkün değildir.
Türkiye’de İşsizlik Rakamları
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Aralık 2019’da %13,7 – Aralık 2020’de %13,20 olarak gerçekleşen işsizlik verileri Nisan 2021’de %13,9 olarak beyan edilmiştir. İş arayan kişi sayısı ise 9 milyona kadara artmış durumdadır. Ücretsiz olarak izin yaptırımı uygulanan kişi sayısı ise 1,7 milyonu geçmiş durumda olduğu belirlenmiştir. Küresel İşsizlik çok dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Türkiye’de İş Arayanların Sayısı
Ülkemizde işsiz yani iş sahibi olmayan kişi sayısı tahmini ise 13 milyon gibi bir seviyeye gelmiş bulunmaktadır. Bu rakam ülkemiz için bir rekor olabilmektedir. İşin en kötü kısmı ise işsizliğin azaltılması ve bu doğrultuda olan çabaların çok ciddi bir şekilde yapılmaması ve bu yolda başarılı olamaması gibi bir durum söz konusu olabilir.
Genel Olarak Küresel İşsizlik
Gerek ekonomimizin kötü yönetilmesi ve gerek korona virüs sebeplerinden dolayı ekonomik kriz artmaya devam ettikçe işsizlik rakamlarındaki artış ve geçinme sıkıntısı her geçen gün daha da büyümektedir.
Bu küresel işsizlik ise adı üstünde küresel anlamda olmaktadır, sadece ülkemizde olduğu düşünülmemelidir çünkü gelişmekte olan çoğu ülke bu sebeplerden dolayı küresel işsizlik durumu ile karşı karşıya kalmaktadır.
Yorumlar kapalı.