En güzel Kadir gecesi mesajları, kandil mesajları ve kadir gecesi hakkında bulabileceğiniz bilgilerle dolu bir makale hazırladık size. Resimli Kadir gecesi mesajlarını hazırlarken en güzel kandil mesajları olmasına dikkat ettik. Bayram havasındaki bu güzel makaleyi umuyoruz ki sizlerde beğeneceksiniz… Hadi başlayalım.
Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi Ramazan’ın kaçıncı günü?
Kadir gecesi her yıl Razaman ayının 27. gecesi idrak ediliyor. Kadir gecesi 2021’de 8 Mayıs tarihine denk geliyor. Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in Kadir Gecesi’nin önemini “Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur’ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır.” buyruğu ile dile getiriyor.
Tüm İslâm Aleminin Kadir Gecesi mübarek olsun.
Bin aydan hayırlı Kadir geceniz mübarek olsun.
Bu mübarek gecede Allah’ım günahlarımızı bağışla. Kadir Gecesi tüm Türk ve İslam alemine hayırlara vesile olsun.
“Gün vardır, bin aydan hayırlıdır.” Kadir Gecesi mübarek olsun.
“Biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.” (Kadr Suresi 1-5)
Enes bin Malik radıyallahü anh, Rasülüllah’ın sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurduğunu aktarmıştır: “Kadir Gecesi olunca, Cebrail, meleklerden bir cemaat ile iner. Ayakta ibadet eden (namaz kılan) veya oturarak Allah’ı zikreden her kula dua eder ve selam verirler.”
Kadir gecesi için Hz. Aişe radıyallahü anhâ validemiz şöyle buyurmuştur: “Allah Rasülü, Ramazan’ın son on gününde, itikaf edeceği yere çekilir ve ‘Kadir gecesini Ramazan’ın son on gününde araştırın.’ derdi.” Bu itibarla sâlih kişiler, Ramazan ayının son on gecesine girildiğinde, her gece Kadir gecesi olabilir düşüncesiyle gecelerini ibadetle ihya etmişlerdir.
Allah’ım! Sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, bizi de affeyle! Âmin! Kadir Geceniz mübarek olsun.
Günahlarımızın af, dualarımızın kabul olması dileğiyle… Kadir Geceniz kutlu olsun.
Kadir Gecesi, Kur’an’la, Kur’an’ın getirdiği adaletle, merhametle, hikmetle ve selametle kıymet bulma gecesidir. Kadir Geceniz mübarek olsun.
Rabbimizden niyazım odur ki, asırlar önce Kadir Gecesi nasıl bize Kur’an’ı getirdiyse, bu Kadir Gecesi de ülkemize, milletimize, acılar içerisinde kıvranan İslâm âlemine ve bütün insanlığa Kur’an’ın merhametini, adaletini, sevgisini getirsin. Kadir Gecemiz mübarek olsun.
O’na açılan eller nasıl boş geri döner? Dua eden kalbin ateşi söner. Kadir Gecesi’dir, “O” herkesi affeder.
Bu gece, Rabbimiz katındaki kadrimizin yücelmesine vesile olsun. Kadir Gecemiz kutlu olsun.
Mübarek Kadir Gecenizi kutlar, her şeyin gönlünüzden geçtiği gibi olmasını temennî ederim. Kandiliniz mübarek olsun.
Sema kapılarının açılıp, rahmetin sağanak sağanak yağdığı bu günde düşen rahmet damlalarının sizi ailece sırılsıklam etmesi dileğiyle. Kadir Gecenizde tüm dualarınız kabul olsun.
Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nde, kainatın yaratıcısı ve alemlerin Rabb’i, bağışlayıcı ve acıyıcı Yüce Allah tüm dualarınızı kabul etsin.
Kur’an’ın nazil olduğu, bin aydan daha hayırlı bu gecenin, size, efrad-ı ailenize ve bütün İslam âlemine hayır, huzur ve bereket getirmesini diliyorum. Kadir Geceniz hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Bu güzel gecelerin feyzi üzerinize, rahmeti geçmişinize, bereketi evinize, nuru ahiretinize, sıcaklığı yuvanıza dolsun. Kadir Geceniz mübarek olsun.
Binlerce çiçek var, ama gül başka. Milyonlarca insan var, ama dost başka. Milyarlarca gece var, ama bu gece başka. Kadir Geceniz mübarek olsun.
Cennet nerededir bilir misin? Gülen gözlerde, tatlı sözlerde, mutlu yüzlerdedir. Bazen gecelerde bazen gündüzlerdedir. Ama en güzeli kalplerdedir. Kalbi güzel tüm sevdiklerimin Kadir Gecesi’ni tebrik ederim.
Ya Rabbî! Cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım. Zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum. Sen kendini övdüğün gibisin. Kadir Geceniz kutlu olsun.
Zamanı aydınlatan Ramazan, geceyi aydınlatan Kur’an, ruhumuzu aydınlatan İman, en hayırlı vakitte duamız Kadir Gecesi. Gecemiz hayırlı olsun.
Hakkımızda hayırlı olanları gönlümüze razı; gönlümüze razı gelenleri hakkımızda hayırlı eyle ya Rabbî! Kadir Geceniz mübarek olsun.
Kul fânîdir, yol mukaddes. Bir gün verilecek son nefes. Ne makam kalıcı ne de heves. Sadece Kur’an’dır gerçek adres. Yüreğin cennet gibi güzel olsun, Cennet senin gibi özel yüreklerle dolsun. Kadir Geceniz hayırlara vesile olsun.
Yakınlık ne zamanda ne mekândadır. Sadece eller yukarı kalktığında aklına gelenler, yakın olduklarındır. Kadir Geceniz mübarek olsun.
Mevlâ çekirdeğe orman gizlemiş, yılanın zehrine derman gizlemiş, tahıl tanesine harman gizlemiş, mübarek gecelere Cennet gizlemiş. Kadir Geceniz mübarek olsun.
Rahmet, mağfiret ve arınma ayı olan Ramazan-ı Şerîf’in son günlerine yaklaşırken, her yıl kadrimizi yüceltmek için gelen Kadir Gecesi’ne kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Gecemiz mübarek olsun.
Bu mübarek gecede dualarınızda bizi de unutmamanız dileğiyle gecenizi tebrik eder; gecenin sağlık, huzur ve güzellikler getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.
Rükû, secde ve gözyaşları ile fersah fersah Arş’a yükselen dualarınızın karşılığını almanız temennisi ile… Kadir Geceniz mübarek olsun.
Gökyüzünden akan Kadir nûru, tüm kalbinizi sarsın. Geceniz kutlu olsun.
Zamanın elmas parçasına olan fecrin ruh ve atmosferine eşlik eden, her zamankinden daha farklı öten kuşlar da Kadir Gecesi’ne şahit. Gecemiz mübarek olsun.
Maddî ve manevî pek çok hikmet ve rahmeti, bereket ve mağfireti bünyesinde barındıran Ramazan ayında yer alan, Yüce Allah’ın insanlığa kurtuluş çağrısı Kur’an’ın indirilmeye başlandığı, esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, semâ kapılarının açıldığı, dua ve tevbelerin kabul edildiği Kadir Gecemiz kutlu olsun.
Leyle-i Kadir… Kadrü kıymet bilme, Rabbimizin bizlere sunduğu sonsuz nimetlerin farkında olma zamanıdır. Kadir Gecemiz bize her şeyin farkında olmayı nasip etsin.
Bu gece kalbimizin semasına Kur’an-ı Kerîm’in yeniden inmesine vesile olsun. Gecemiz kutlu ve mutlu geçsin.
Allah, bizleri, “Her geleni Hızır, her geceyi Kadir bil.” şuuruyla hayatını sürdürenlerden eylesin. Geceniz mübarek olsun.
Bu mübarek Kadir Gecesi vesilesiyle Âlem-i İslam’ın kadrinin yeniden yücelmesi için Kur’an-ı Mübîn’e daha sıkı sarılalım. Hakkı, hakikati, adaleti, ahlakı, erdemi, fazileti anlatan, iyiliği ve kötülüğü fark etmemizi, hatayı sevaptan ayırt etmemizi, kendimize gelmemizi sağlayan Yüce Kitabımızı anlamaya ve yaşamaya azmedelim. Kadir Geceniz mübarek olsun.
En Anlamlı Kadir Gecesi Mesajları
Geçmişin bugünle, ışığın gölgeyle, umudun gerçekle, üzüntünün neşeyle, öfkenin sevgiyle barıştığı nice Kadir Gecelerine…
Kadir Gecesi, Kur’an’ın cehaletin karanlıklarındaki dünyaya nur oluşunu bilmek ve kararan hayatı her seferinde Kur’an ile yeniden aydınlatmaktır. Kadir Gecemiz mübarek olsun.
Öyle bir gece ki, dakikası bir gündür, saati iki ay, günü birkaç sene hükmünde bir ömr-ü bâkîdir. Gecemiz mübarek olsun.
Gecelerin de bir imamı vardır. Gecelerin imamı, en büyük imam Kur’an-ı Kerîm’i kalbinde taşıyan Kadir Gecesi’dir. Kadir Geceniz mübarek olsun.
İnsin melekler saf saf, şerler def olsun, hayırlar halk olsun, rahmetle dolsun her taraf. Kadir Geceniz mübarek olsun.
Kadir kıymet bilenlerin Kadr’i mübarek olsun.
Leyle-i Kadr’in sırrıyla seksen sene bir ömrü kazandıracak bir vakitte, en iyi, en efdal şeylerle meşgul olmak lazım geliyor. Kadir Geceniz mübarek olsun.
Rasülüllah sallallahü aleyhi ve sellem buyuruyorlar ki, “Her kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ ederse geçmiş günahları bağışlanır.” Allahü Teâlâ bu geceyi hakkıyla idrak edenlerden eylesin! Âmin!
Kadir Gecesi karanlıkları Kur’ân’ın ışığıyla aydınlatacak yeryüzünde rahmet rüzgarları estirecek, insanlığı silkeleyip kendine getirecek merhamet ve şiir şehrayini bir gece olsun inşallah.
KADİR GECESİ NEDİR? KADİR GECESİ HİKAYESİ?
Kaynak : Kadir gecesi
Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise “leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Sûrede Kur’an’ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir. Müfessirler hayırlı olanın bu gecede yapılan amel olduğunu, bin ayın ise içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bir süreyi ifade ettiğini belirtirler (Taberî, XV, 339). Ancak genel bir rakam konumunda bulunması ve ism-i tafdîlden sonra gelmesi dikkate alınarak bu sayının çokluktan kinaye olabileceğini söylemek de mümkündür (Mâtürîdî, vr. 895b; Mevdûdî, VII, 187). Kur’ân-ı Kerîm’in başka âyetlerinde de bin ve elli bin yıla tekabül eden “gün” kavramı kullanılmaktadır (es-Secde 32/5; el-Meâric 70/4).
Allah’ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihaî mesajı olan Kur’an’ı indirmesi insanlığın hidayetinde bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam taşır. Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir (el-Muvaṭṭaʾ, “İʿtikâf”, 15). Kadr sûresinde bildirildiğine göre bu gecede Allah’ın izniyle melekler ve Cebrâil yeryüzüne iner ve gece boyunca yeryüzüne barış ve esenlik hâkim olur.
Kadr sûresinde verilen bilgiler, Kur’an’ın ramazan ayında (el-Bakara 2/185) ve bütün hikmetli işlerin kararlaştırıldığı mübarek bir gecede (ed-Duhân 44/3-4) indirildiğine dair âyetlerle birlikte ele alındığında Kadir gecesinin ramazan ayı içinde bulunduğu sonucu ortaya çıkar. Bu gecenin daha çok ramazanın son on veya yedi günündeki tekli gecelerde aranması gerektiğine dair hadisler (Buhârî, “Fażlü leyleti’l-Ḳadr”, 2-3; Müslim, “Ṣıyâm”, 205-220) gecenin tesbitiyle ilgili bazı ipuçları vermektedir. Bu hususta sahâbeden gelen rivayetlerde en çok ramazanın 27. gecesi öne çıkıyorsa da (Müslim, “Ṣalâtü’l-müsâfirîn”, 179-180, “Ṣıyâm”, 220-221; Ebû Dâvûd, “Şehru Ramażân”, 2, 6; Tirmizî, “Ṣavm”, 72) bu rivayetler ihtilâflı olduğundan kesinlik ifade etmemektedir. Bazı nakillerde Hz. Peygamber’in Kadir gecesinin vaktini haber vermeye teşebbüs ettiği, ancak o sırada bir konuda anlaşmazlığa düşen iki sahâbînin Resûlullah’a başvurması üzerine buna fırsat bulamadığı, daha sonra da konunun zihninden silindiği bildirilir (Buhârî, “Fażlü leyleti’l-Ḳadr”, 4; Müslim, “Ṣıyâm”, 217; Dârimî, “Ṣavm”, 56).
Kadir gecesinin kesin olarak belirlenmemesinin hikmeti üzerinde duran âlimler, bu durumun gecenin feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu söylemişlerdir. Zira Kadir gecesinin bildirilmesi halinde müslümanlar sadece o geceyi ihya etmekle yetinebilirlerdi. Halbuki kısmî belirsizlik sayesinde müminlerin Kadir gecesi ümidiyle bütün ramazan gecelerini ibadet şuuru içerisinde geçirmeleri söz konusudur. Ayrıca Kadir gecesinin bildirilmemesi yoluyla müslümanların bilerek ona saygısızlık göstermeleri veya tâzimde aşırıya kaçmaları önlenmiş olur (Zemahşerî, IV, 273; Fahreddin er-Râzî, XXXII, 28-29).
Bir hadiste inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir (Buhârî, “Fażlu leyleti’l-Ḳadr”, 1; Müslim, “Ṣalâtü’l-müsâfirîn”, 175-176). Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevî işlerden uzaklaşıp i‘tikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de uyanık tutardı (Buhârî, “Fażlu leyleti’l-Ḳadr”, 5; “İʿtikâf”, 1; Müslim, “İʿtikâf”, 1-5; Tirmizî, “Ṣavm”, 73). Bir hadiste Resûl-i Ekrem’in Kadir gecesinde, “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet!” şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği belirtilir (Tirmizî, “Daʿavât”, 84; İbn Mâce, “Duʿâʾ”, 5). Bu sebeple müslümanlar, ramazan ayının son on gecesini ve özellikle âlimlerin çoğunluğunun işaret ettiği 27. geceyi, kulluk bilinci içinde ibadet ederek ve geçmişte yaptıkları hataları bir daha tekrarlamamaya kesin karar vererek geçirmeye özen gösterirler.
Kadir gecesi hakkında birçok risâle yazılmıştır. Bunlar arasında Bedreddin el-Karâfî (Süleymaniye Ktp., Esad Efendi, nr. 3582; TSMK, III. Ahmed, nr. 545), Ali el-Kārî (Süleymaniye Ktp., Esad Efendi, nr. 3666; Hacı Mahmud, nr. 329), Ahmed b. Ali el-Bûnî (Süleymaniye Ktp., Cârullah Efendi, nr. 2083), Süleyman b. İbrâhim el-Alevî (İÜ Ktp., AY, nr. 3280), Muhammed Abdürraûf el-Münâvî (Beyazıt Devlet Ktp., Bayezid, nr. 239) ve Aziz Mahmud Hüdâyî’nin (Gazi Hüsrev Bey Ktp., Karagöz Bey, nr. 3571) eserleri sayılabilir (ayrıca bk. bibl.).
BİBLİYOGRAFYA
Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “ḳdr”, “lyl”, “nzl” md.
Ebü’l-Bekā, el-Külliyyât, “ḳdr” md.
el-Muvaṭṭaʾ, “İʿtikâf”, 9-15.
Dârimî, “Ṣavm”, 54-56.
Buhârî, “Fażlu leyleti’l-Ḳadr”, 1-5, “İʿtikâf”, 1.
Müslim, “Ṣalâtü’l-müsâfirîn”, 175-176, 179-180, “Ṣıyâm”, 205-222, “İʿtikâf”, 1-5, 7.
İbn Mâce, “Ṣıyâm”, 56-58, “Duʿâʾ”, 5.
Ebû Dâvûd, “Şehru Ramażân”, 1-7.
Tirmizî, “Ṣavm”, 72-73, “Daʿavât”, 84.
Taberî, Câmiʿu’l-beyân (Sıdkī Cemîl el-Attâr), Beyrut 1415/1995, XV, 327-331, 339.
Mâtürîdî, Teʾvîlâtü’l-Ḳurʾân, Hacı Selim Ağa Ktp., nr. 40, vr. 895a-896a.
Zemahşerî, el-Keşşâf (Beyrut), IV, 273.
Fahreddin er-Râzî, Mefâtîḥu’l-ġayb, XXXII, 27-37.
Ebû Şâme el-Makdisî, el-Mürşidü’l-vecîz (nşr. Tayyar Altıkulaç), Ankara 1406/1986, s. 9-28.
İbnü’l-Irâkī, Leyletü’l-ḳadr: Maʿnâhâ ve vaḳtehâ ve’d-duʿâʾ fîhâ, Kahire 1407/1987.
Manastırlı İsmail Hakkı, Şerhu’s-sadr bi-fezâili Leyleti’l-kadr, İstanbul 1325.
Ispartalı Zeynelabidin, Türkçe Mev’ızalarım: Leyle-i Celîle-i Kadir, İzmir 1928.
Fârûk Hamâde, Leyletü’l-ḳadr fi’l-Kitâb ve’s-Sünne ve ḥayâti Selefi’ṣ-ṣâliḥîn, Beyrut 1416/1995.
Mevdûdî, Tefhîmü’l-Kur’ân (trc. Muhammed Han Kayanî v.dğr.), İstanbul 1997, VII, 185-188.
Yorumlar kapalı.