Tıklama başına maliyet (TBM)
Tıklama başına maliyet (TBM) teklifi verdiğinizde, reklamlarınıza yapılan her tıklama için ödeme yaparsınız. TBM teklifi verme yönteminin kullanıldığı kampanyalarda, bir maksimum tıklama başına maliyet teklifi veya kısaca “maks. TBM” belirlersiniz. Maks. TBM, reklamınıza yapılan bir tıklama için ödemek istediğiniz en yüksek tutardır (teklif ayarlamaları belirlemediğiniz veya Geliştirilmiş TBM kullanmadığınız sürece).
- Maks. TBM teklifi, bir tıklama için ödeyeceğiniz en yüksek tutardır, ancak genellikle daha düşük (bazen çok daha düşük) bir tutarda ücretlendirilirsiniz. Bir tıklama için ücretlendirildiğiniz bu nihai tutara gerçek TBM denir.
- Bir maks. TBM teklifi girdiğinizde bir kullanıcı reklamınızı tıklarsa, o tıklamanın maliyeti, belirlediğiniz maksimum TBM teklifi tutarından daha fazla olmaz.
- Manuel teklif verme (teklif tutarlarınızı siz seçersiniz) ve otomatik teklif verme (teklifleri, bütçeniz dahilinde en fazla tıklamayı almanızı sağlayacak şekilde Google belirler) arasından bir seçim yaparsınız.
- TBM fiyatlandırması bazen tıklama başına ödeme (TBÖ) olarak da bilinir.
Gerçek tıklama başı maliyet (TBM): Tanım
Gerçek tıklama başına maliyet (gerçek TBM), bir tıklama için ücretlendirilen nihai tutardır. Genellikle maksimum tıklama başına maliyet (maks. TBM) teklifinizden daha az (bazen çok daha az) bir tutarda ücretlendirilirsiniz.
Gerçek TBM genellikle maksimum TBM’den daha az olur. Bunun nedeni, Google Ads açık artırmasında sadece Reklam Sıralaması eşiklerini aşmak ve hemen altınızdaki rakibinizin (varsa) Reklam Sıralamasını geçmek için ödenecek minimum tutarı ödeyecek olmanızdır. Hemen altınızda rakip yoksa (örneğin, sizden başka Reklam Sıralaması eşiğini aşan rakip yoksa) yalnızca açılış fiyatını ödersiniz. (Daha fazla bilgi edinmek için Reklam Sıralaması eşiklerini inceleyin.) Gerçek TBM’nin, örneğin Geliştirilmiş TBM‘yi etkinleştirdiğinizde veya bir teklif ayarlaması yaptığınızda maks. TBM’yi aşabileceğini unutmayın.
İşleyiş şekli
Açık artırma anındaki reklam kalitesini (beklenen tıklama oranı, reklam alaka düzeyi ve açılış sayfası deneyimi dahil), maks. TBM teklifini, Reklam Sıralaması eşiklerini, bir açık artırmanın rekabet gücünü, kullanıcının arama bağlamını, uzantıların ve diğer reklam biçimlerinin beklenen etkisini birleştirerek Reklam Sıralamasını belirliyoruz. Uzantıların ve reklam biçimlerinin beklenen etkisini tahmin ederken alaka düzeyi, beklenen tıklama oranları ve uzantıların veya biçimlerin arama sonuçları sayfasında ne kadar görünür oldukları gibi faktörleri hesaba katıyoruz. Her reklam verenin Reklam Sıralaması reklamın nerede gösterileceğini, reklamla birlikte hangi uzantı türlerinin ve başka reklam biçimlerinin gösterileceğini (veya reklamın ya da reklam biçiminin gösterilip gösterilmeyeceğini) belirlemek için kullanılır.
Arama Ağındaki reklamlarda kaliteli bir deneyim sunmak ve gerçek TBM’lerin reklamların dikkat çekici konumlarının değerini yansıtmasını sağlamak için arama sonuçlarının üstünde gösterilen reklamların Reklam Sıralaması eşikleri (ve ortaya çıkan Gerçek TBM’ler) genellikle daha yüksek olur. Bunun sonucunda, reklamlarınız arama sonuçlarının üstünde gösterildiğinde ortaya çıkan gerçek TBM, arama sonuçlarının altında gösterilen reklamların gerçek TBM’sinden genellikle daha yüksek olur. Bu durum, reklamlarınızın hemen altında başka reklam veren olmadığında da geçerlidir. Tıklama başına daha fazla ödeme yapsanız bile üst taraftaki reklamlar genellikle daha yüksek tıklama oranına sahiptir ve belirli reklam uzantılarının yanı sıra diğer özellikleri yalnızca en üstteki reklam alanında göstermenize olanak tanır. Her zaman olduğu gibi, otomatik teklif araçlarını kullanmadığınız takdirde hiçbir zaman maks. TBM teklifinizden daha fazla ücretlendirilmezsiniz.
Ayrıca, bir reklam açık artırmasının rekabet gücünün gerçek tıklama başına maliyetinizi etkileyebileceğini de unutmayın. Aynı konum için rekabet eden iki reklamın reklam sıralamaları benzerse her birinin o konumu kazanma olasılığı benzer olur. Ancak, iki reklam verenin reklamları arasında reklam sıralamasındaki fark açıldığında, sıralaması yükselen reklamın kazanma olasılığı artacaktır, ancak aynı zamanda, kazanma olasılığının artması için daha yüksek bir tıklama başına maliyet ödeyecektir. Aynı fiyatlandırma dinamiği, arama sonuçları sayfasındaki her bir reklam konumu için geçerlidir. Bu şekilde, gerçek tıklama başına maliyetiniz yalnızca sizin hemen altınızdaki rakipten değil, aynı zamanda onun altındaki rakiplerden de etkilenir.
Örnek
Aşağıda, Reklam Sıralaması ve Gerçek TBM’nin nasıl işlediğine dair basitleştirilmiş bir örnek verilmiştir. Bu örnekte, yukarıda ele alınan tüm Reklam Sıralaması ve fiyatlandırma faktörleri hesaba katılmaz. Bunun yerine algoritmalarımızla ilgili ileri düzey bir genel bakış sunmak amaçlanır:
Beş reklam verenin, Google arama sonuçları sayfasındaki arama sonuçlarının üstünde en fazla dört reklam konumu için rekabet ettiğini varsayalım. Her bir reklam verenin Reklam Sıralaması 80, 50, 30, 10 ve 5 olsun.
Arama sonuçlarının üzerinde gösterilen en düşük Reklam Sıralamasının 40 olduğunu varsayarsak, yalnızca ilk iki reklam veren (Reklam Sıralaması 80 ve 50 olan) en düşük düzeyi aşar ve bu reklam verenlerin reklamları arama sonuçlarının üstünde gösterilir. Reklam Sıralaması 80 olan reklam veren, Reklam Sıralaması 50 olan reklam verenin önüne geçmek için yalnızca gerektiği kadar ödeme yapar (Ör: Tutar, faturalandırılabilen en yakın birime yuvarlanır ve bu birim ABD’de 0,01 dolardır). Uygun başka bir rakip olmadığı için Reklam Sıralaması 50 olan reklam veren, yalnızca minimum Reklam Sıralaması 40 olan reklam verenin önüne geçmesine yetecek olan tutarı öder.
Reklamları arama sonuçlarının altında göstermek için gereken minimum Reklam Sıralaması 8 ise, kalan üç reklam verenden ikisinin (Reklam Sıralaması 30 ve 10 olan) reklamları arama sonuçlarının altında gösterilir.
Teklif ayarlamalarının işleyiş şekli
Maksimum TBM teklifi 1 TL olan ve mobil cihazlarda iyi performans gösteren bir kampanyanız olduğunu varsayalım. Reklamınızı mobil cihazlarda daha fazla müşteriye göstermek amacıyla, bu cihazlarda yapılan aramalar için teklifinizi %20 oranında artırırsınız. Bu durumda, son teklif tutarı 1,20 TL olur. Hesaplama aşağıdaki gibidir:
Başlangıç teklifi: 1 TL
Mobil ayarlama: 1 TL + (1 TL x %20) = 1,20 TL
Mobil cihazlarda yapılan aramalar için sonuçta elde edilen teklif: 1,20 TL
Başka bir örnekte, 1 TL’lik bir teklifiniz olduğunu ve bunu azaltmak istediğinizi varsayalım. Bu miktarı 0,80 TL olarak ayarlamak için %20 azalt‘ı seçin.
Teklif ayarlamalarınızı görüntüleme
Google Ads hesabınızda teklif ayarlamalarını soldaki sayfa menüsünde görüntüleyebilirsiniz:
- Arama ağındaki teklif ayarlamaları için:
- Sayfa menüsünün en altında + Diğer‘i tıklayın (sayfayı aşağı kaydırmanız gerekebilir).
- Görüntülemek istediğiniz reklam türünü tıklayın:
- Konum
- Reklam Zaman Planlaması
- Cihazlar
- Kitleler
- Yerleşimler
- Gelişmiş teklif ayarlama
- Tabloda “Teklif ayarlamaları” başlıklı sütunu bulun.
Not: Teklif ayarlaması görmüyorsanız bu makaledeki Teklif ayarlama uygunluğu bölümünü inceleyin.
- Görüntülü Reklam Ağı’ndaki teklif ayarlamaları için:
- Sayfa menüsünde, görüntülemek istediğiniz reklam türünü tıklayın:
- Kitleler
- Konular
- Yerleşimler
- Tabloda “Teklif ayarlamaları” başlıklı sütunu bulun.
- Sayfa menüsünde, görüntülemek istediğiniz reklam türünü tıklayın:
Yazı Sona Erdi!
Yüklenemedi, lütfen tekrar deneyiniz.
Yorumlar kapalı.