Mantı çeşitleri mutfaklarımızın vazgeçilmez yemeklerindendir. Yapımı ne kadar zahmetli olursa olsun her yörenin kendine has özellikleri olan meşhur mantıları hünerleri sergilemek iyi bir fırsattır. Ekranların sevilen yarışma programı MasterChef’te şef adaylarından istenen mantı tarifleri ile yarışmacılar yaratıcılıklarını konuşturacak. İstedikleri bir yörenin mantısını seçen yarışmacılar Sinop, Kayseri, Türkmen, Bursa, Bodrum, Boşnak ve daha pek çok yörenin mantılarıyla hünerlerini konuşturuyor. Peki kaç çeşit mantı vardır? İşte mantı çeşitleri ve hangi yöreye ait oldukları…
Bursa Mantısı nasıl yapılır? MasterChef’ yöresel mantı yarışmasını izledikten sonra herkes mantı arayışına başladı bile. Bizde sizler için her yöreye ait mantıları tarifleri ile sizlere sunduk. Sinop, Kayseri, Türkmen, Bodrum, Boşnak ve daha pek çok yörenin mantıları ve tariflerini sizler için paylaştık. sıra geldi bursa mantısına…
Hamuru güzel açılmış bir mantıyla karşı karşıyaysanız hangi yöreye ait olduğu aslında o kadar da önemli değildir. Her yörenin mantısı ayrı güzel ve birbirinden lezzetlidir. MasteChef ile yeniden gündeme gelen Sinop, Kayseri, Çerkes, Türkmen, Boşnak, Bursa mantısı ve daha pek çok mantı türünü ve özelliklerini haberimizde bulabilirsiniz.
Bursa Karacabey Mantısı Tarifi İçin Malzemeler
- 2 yumurta
- 4 su bardağı un
- 1,5 su bardağı su
- tuz
- 4 adet tavuk göğsü
- karabiber
- pul biber
- tereyağ
Bursa Karacabey Mantısı Tarifi Yapılışı
Mantı Hamuru İçin;
Un ve tuz karıştırılıp ortası yuvarlak şeklinde açılarak 2 yumurta kırılır.Daha sonra su eklenir ve iyice sert olmayacak şekilde yoğurulur. Yarım saat hamur dinlenmeye alınır.
Hazırlamış olduğumuz hamur oklava ile aşırı ince olmayacak şekilde açılır. İnce ve küçük şeritler halinde kesilir (parmak kalınlığında şeritler olabilir). Kestiğimiz hamurlar iki tarafından bastırılıp ortası boş kalacak şekilde şekil verilir ve tepsiye dizilir. 20 dk hafif kızarana kadar fırında pişirilir. Tavuk göğüsleri haşlanır ve haşlandıktan sonra didiklenir. Daha sonra tavukları haşladığımız suya karabiber, tuz, pul biber, tereyağ konulur, kaynatılır. Fırında hafif kızarmış olan mantımızın üzerine kaynatmış olduğumuz tavuk suyu dökülür ve haşlanması için fırına koyulur. Haşlandıktan sonra didiklenen tavuklar mantının üzerine dökülür ve 3-5 dk fırına atılır.Mantımız hazır afiyet olsun.
Cevizli ve yoğurtlu Sinop mantısı tarifi Nasıl yapılır?
Öncelikle hamur için gerekli olan tüm malzemeleri geniş bir kaba alarak yoğurun.
Yoğurma işleminden sonra hamurun üstünü nemli bir bezle kapatın ve dinlendirin.
Mantının iç harcı için soğanları rendeleyin. Rendelediğiniz soğanların suyunu sıkın.
Soğanlara kıyma ve karabiberi ekleyerek yoğurun ve malzemelerin harmanlanmasını sağlayın.
Hamurunuz dinlendikten sonra iki bezeye ayırın.
Tezgaha ve hamura biraz un serptikten sonra hamurunuzu tepsi büyüklüğünde açın.
Tepsi büyüklüğünde açtığınız hamurları eşit karelere bölün ve kıymalı harcı eşit miktarda pay edin.
Harç eklediğiniz parçaları birbirine tam kapanacak halde üçgen şekli verin ve un serpiştirilmiş bir tepsinin içine parçaları koyun.
Mantıları pişirmek için tencereye su, sıvı yağ ve biraz tuz ekleyerek kaynama derecesine gelmesini bekleyin.
Ardından içine mantıları ekleyip dağılmayacak şekilde pişirin.
Bir yandan servis tabaklarınıza havanda dövdüğünüz sarımsakları yoğurtla karıştırıp tabaklara pay edin.
Sosu için de küçük bir tavada tereyağını çok az biber salçası ve nane ile eritin.
Pişen mantıları süzgeçten geçirdikten sonra tabaklara alın.
Yarısına yoğurt gezdirin, yarısına dövülmüş ceviz serpiştirin.
Üzerine yağını gezdirdikten sonra yemeğiniz servis için hazır. Afiyet olsun…