1. Haberler
  2. Bebek
  3. 6 Aylık Bebek Gelişimi

6 Aylık Bebek Gelişimi

6 Aylık Bebek Gelişimi
6 Aylık Bebek Gelişimi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

6 Aylık Bebek Gelişimi

 

Bebeğin artık fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak oldukça aktif durumda. Öğrenme duyuları oldukça açık ve 5 duyusunu koordine etmeye hazır. Bunların neler olduğunu merak ettiğini biliyoruz. İşte sana, beslenmesinden uykusuna, dişlerinden gelişimine kadar 6 aylık bebek hakkında her şey

6. Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir?

Ayın sonu geldi! 6 aylık bebek neler yapar diye soruyorsan, işte cevaplarımız:

  • Yüzü koyun yatarken elleri ile güç alarak oturabilir.
  • Küçük cisimleri parmağı ile ya da baş parmağı ile yakalayabilir.
  • Tekrar eden heceleri birleştirerek baba, mama, dede gibi kelimeleri rahatlıkla söyleyebilir.
  • Bir elinden diğerine bir nesneyi geçirebilir. Ulaşamayacağı bir yerdeki oyuncağı almaya çalışabilir.
  • Yastık desteği gibi desteklerle destekli olarak oturmaya başlar. Birisine veya bir eşyaya tutunabilir.
  • Düşürdüğü ya da attığı oyuncağın arkasından bir süre bakabilir.
  • Yüzüstündeyken bir an sırt üstüne dönebilir. Yuvarlanmaktan çok hoşlanır.
  • Ayak parmaklarıyla oynayabilir.
  • Tanıdığı kişilere gülücükler saçarak onlarla oyunlar oynayabilir.
  • Sesinin tonunun ne anlama geldiğini anlayabilir.
  • Başını bağımsız bir şekilde her yöne çevirebilir.
  • Düşürdüğü ya da fırlattığı oyuncağın ona geri verilmesini ister.
  • Yüzünle oynamaktan saç çekmekten hoşlanır.
  • Henüz konuşmasa bile anne, baba ve biberon gibi önemli sözcükleri tanır

Not: Bazı bebekler bu gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebilir. Konu ile ilgili endişen varsa mutlaka doktoruna danışmalısın. Ayrıca prematüre bebekler bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere göre daha geç ulaşırlar.

 

6. Aylık Bebeğin Gelişimi için Neler Yapılır?

Bebeğinin gelişimi için neler yapabileceğine dair birkaç önerimiz var.

  • Bebeğinin 6 aylık bebek fiziksel gelişimine katkı sağlamak için, onu destekli bir şekilde oturtabilirsin.
  • Burun, göz, elleri gibi uzuvlarını göstererek “Bak burun, işte ayakların” gibi kısa cümlelerle hem uzuvlarını öğretebilir hem de anlamasını sağlayabilirsin.
  • Çok sevdiği bir oyuncağı onun görebileceği şekilde saklayarak bulmasını sağlayabilirsin.
  • Ona resimler göstererek “bak anne, bak baba, bak dede” gibi kısa cümlelerle insanları tanıtabilirsin.

Öneri: Bebeğinin İlk Dişini Kutlamaya Ne Dersin?

Bu ay bebeğin ilk dişini çıkarıyor olabilir ve sen de bu dişi kutlamayı düşünebilirsin. Bu yüzden sana önerebileceğimiz etkinlik: Diş buğdayı kutlaması! Bebeğinin dişlerinin buğday gibi güçlü ve güzel olması için düzenlenen bu etkinliği yapmayı düşünüyorsan, hazırlıklar başlasın.

 

6 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Altıncı ayda bebeğin ek gıdaya hazır. Bu ayda anne sütü ile vermeye devam etmelisin ama yavaş yavaş ek gıdalara da başlayabilirsin.

Peki, Bebeğimin İlk Gıdası Ne Olmalı?

İşte bebeğini ek gıda ile tanıştırmak üzere olan her annenin sorusu! İlk gıda ne olmalı? Bebeğe verilebilecek ilk gıdalar;

  • Muhallebi
  • Bebek ekmeği
  • Kabak (bal kabağı da yeşil kabak da olabilir)
  • Tatlı patates
  • Havuç
  • Ev yapımı yoğurt ya da kefir
  • Elma, muz, şeftali, armut püresi
  • Yağsız kuzu eti/ kıyma

Tüm bu gıdalar bebekler tarafından seviliyor. Peki, 6 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı? Nelere dikkat etmeli, hangi besinleri tercih etmelisin?

  • Bebeğini önce pirinç, arpa ve yulaf ile tanıştırmalısın. Daha sonra sebzelere geçmelisin. Eğer bu arada muz, elma ya da şeftali püresine geçersen, bebeğine sebzeleri veya daha az tatlı gıdaları yedirmekte zorlanabilirsin.
  • Kıvam olarak ise 7. aya kadar yumuşak tutmaya dikkat etmelisin. Bebek büyüdükçe kıvamı koyulaştırabilirsin.

Bu gıdaları birbiriyle nasıl kullanabileceğine dair 6. ay bebek beslenme listesine ekleyebileceğin birkaç öneri hazırladık.

  • Pirinç Gevreği: Kolayca inceltilebildiği ve sindirildiği için ek gıda olarak sen de bunu denemelisin. Bu gıdayı, yoğurt, anne sütü ve su ile karıştırabilirsin. Fakat muz, elma gibi tatlı gıdalar ile karıştırmamalısın.
  • Tatlandırılmamış Yoğurt veya Kefir: Bebeğinin ilk ek gıdaya daha kolay alışması için, süte daha yakın bir tat olan yoğurt veya kefiri deneyebilirsin. Tabii şeker ile tatlandırılmamış olmasına dikkat etmelisin. Hatta fikrimi sorarsan, yoğurdunu kendin yapmalısın. Bu hem bebeğinin hem de senin sağlığın için daha yararlı. Üstelik artık “aman tutturamadım” gibi bir derdin de yok! Çünkü piyasada kolayca yoğurt yapabileceğin yoğurt makinesi alarak bebeğine rahatlıkla kendi yaptığın yoğurdu yedirebilirsin.
  • Tatlı Gıda: Anne sütü veya mama ile karıştırılmış muz veya elma püresine her bebek bayılır. Bu ilk gıda başta işini kolaylaştıracak fakat sonra daha az tatlı gıda vermeni zorlaştıracağı için ilk gıdalardan sonra vermeni tavsiye ediyoruz.
  • Sebzeler: Sebzeleri mutlaka tatlı gıdalardan önce bebeğine vermen gerekir. Yoğurda göre daha az sevecek, buna hazır olmalısın. O nedenle tatlı patates ve havuç gibi besinlerle başlayarak sonra yeşil fasulye ve bezelyeye geçebilirsin.

 

Bebeğimin Gıda Alerjisi Olduğunu Nasıl Anlarım?

Bebeğine ilk gıdaları sürekli farklı bir gıdayı deneyerek değil, 3 gün üst üste aynı gıdayı vererek denemelisin. Böylece alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini anlayabilirsin. Eğer tepki gösteriyorsa bir hafta bekleyip tekrar denemelisin. Aynı tepki 2 ya da 2’den fazla gösteriyorsa bebeğinin alerjik reaksiyonu olabilir, bu konuda mutlaka doktoruna danışmalısın.

Eğer her gıda için reaksiyon gösteriyorsa belki ek gıda için erken davranmışsındır. Bunun için de mutlaka doktoruna danışarak ek gıdayı önündeki aylara bırakabilirsin.

Bal mı? Asla!

Bebeğin için kesinlikle yasak olan ne var diye sorarsan bal cevabını alırsın. İçeriğindeki Clostridium Botulinum denen bakterinin bebeklerde hastalık riski taşıdığı bilinmektedir. Yetişkinlere zararsız olsa bile bebeğin 1 yaşına gelene kadar hem gereksiz kalori almaması hem de hastalık riski taşımaması için baldan uzak duruyorsun. Bir parça bile olmaz!

Bunun yanında inek sütü, domates, yumurta akı, portakal suyu gibi alerjik reaksiyon göstereceği gıdaları 1 yaşına kadar vermeni önermiyoruz. 6 aylık bebek vücudunda kızarıklık gibi bir sorununun olmasını istemeyiz. Ayrıca 1 yaşına kadar yemeklerine tuz da eklememelisin. Bu konuda farklı düşünüyorsan doktoruna danışabilirsin.

Bebeğinin beslenmesiyle ilgili daha ayrıntılı bilgi için 6 aylık bebeğin beslenmesi sayfamıza bakabilirsin.

Ve güzel bir haber! Bebeğinin elleri artık daha güçlü olduğu için 6 aylık bebek aktiviteleri de çoğalmaya başlıyor. soruna hoşuna gidecek bir cevabımız var! Bu ay artık bebeğinin cisimleri kavrama yeteneği daha iyi olduğu için biberonu veya bebek bardağını kendi tutabilir ve kaldırabilir. Üstelik bunu yaparken ne kadar mutlu olacağını gördüğünde sen de bebeğinin keyfini mutlulukla izleyemeye bayılacaksın.

Tamam, bebeğin kendi tutabilir ve kavrayabilir dedik ama ilk biberon denemesinde hemen harikalar yaratacağını düşünme lütfen. İlk başlarda çenesinden akacak, etrafa dökecek ve üzerini kirletecek. Ama unutma deneyerek öğrenmek en güzeli.

Yalnız biberonu sadece mama sandalyesinde vermeye dikkat etmelisin. Henüz yatar vaziyette biberon içmek için daha küçük… Ayrıca biberonunun iki elle kavrayacağı büyüklükte de olmasına özen göstermelisin.

 

Bardak ya da Fincan Kullanmaya Ne Zaman Başlanmalı?

Biberondan sonraki adım ise, bardak veya fincan olacak. Fakat bebeğinin biberondan bardak veya fincana geçmesi için mutlaka oturabilmesi gerekiyor ya da mama sandalyesini kullandırmaya başlamalısın. Ayrıca, bebeğinin bardak ya da fincanla yaptığı hareketler, 6 aylık bebek davranışları hakkında da bilgi edinmeni ve bebeğindeki gelişimi görmeni sağlayabilir.

İşte biberondan bardağa geçişe dair önerilerimiz:

  • Çalkalandığında ya da yana yatırıldığında akmayan bir bardak almaya dikkat etmelisin.
  • Ayrıca bebeğin bir şeylerin ses çıkarmasına bayıldığı için bardağını ya da biberonunu uçuşa geçirecektir. O nedenle fırlatıp atma ya da kazayla elinden düşürme riskine karşı kırılmaz bir ürün almaya dikkat etmelisin.
  • İlk başlarda bebeğinin gırtlağından geçmesi gerekenden daha fazlası çenesinden aşağı akacağı için su geçirme ya da iyi emici bir mama önlüğü edinmelisin.
  • Bebeğin senin elindeyken bardağı ya da fincanı kapmaya çalışacak. Çünkü onun işi bu. Denemesine izin ver, belki senin bebeğin tutmayı daha erken başarır ne dersin.
  • Bebeğin birkaç kez denedikten sonra hala fincan ya da bardağı istemiyorsa önce ürünü değiştirmeyi denemeli, yeni ürünü de istemiyorsa bardağa geçmeyi bir iki ay ertelemesin.

6 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

Altıncı ayda bebeğinin 12 saati gece olmak üzere 14 saati geçebilen bir uyku düzeni tutturmuştur. Bu yönüyle, 6. ay bebek uykusu, senin hayatını da kolaylaştıracak şekilde bir düzene oturur. Ancak, bu düzenin oturması, bebeğine güven vererek onun uykuya çabuk bir şekilde geçme düzenini sağlamış olmanla ilişkilidir. Alıştırdıysan daha rahat bir döneme hazırsın. Eğer alıştırmadıysan hala geç değil, yanında olduğunu hissettirerek onu yavaş yavaş uyumaya bırakabilirsin.

 

Geceleri Hala 2’den Fazla Uyanıyorsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğin hala geceleri 2’den fazla uyanıyorsa, bunun önüne geçmen için sana birkaç önerimiz var.

  • Her uyandığında ya da ağladığında yanına giderek onu emzirmek, sallamak ya da ninni söylemek sana yardımcı olmayacak aksine sana bağımlı olma süresini uzatacaktır. Eğer bebeğin bir ya da iki kez uyanıyorsa onunla ilgilenmeyip kendi kendine uyumasını sağla.
  • Üç ya da dört kez uyanıyorsa ilgiyi yavaş yavaş kesmeyi denemelisin. Mesela ağlamalarında yanına gidip onu beslemek yerine sırtına bir iki defa vurarak ya da kısa bir ninni söyleyerek yatışmasını sağlayabilirsin. Bu sana zalimce geliyor olabilir fakat değil.
  • Yine de yufka yüreğin bunu yapmaya el vermeyecekse başka bir yol deneyebilirsin. Bir hafta boyunca bebeğinin uyanma saatlerini kaydedebilir ve o uyanmadan yarım saat öncesine alarmı kurup bebeğini uyandırarak her normal uyanma seansında ne yapıyorsan –altını değiştirme, sallama, besleme gibi- onu yapabilirsin. Buna sistematik uyandırma da denir. Böylece bebeğin ağlamaya başlamadan önce sen tekrar uyku moduna geçirmiş olacaksın. Bu metodun giderek süresini uzat ve daha sonra ise birer birer bunları azalt. Birkaç hafta sonra hepsini kaldırabilir ve bebeğindeki ağlama seanslarını bitirebilirsin.
 

Erken Kalkan Bebekle Nasıl Baş Edilir?

Bebeklerin işi erken kalkmaktır. Fakat bazı bebekler sabah saat 5:00’da uyanıyorsa o noktada isyan etmekte haklısın. Eğer baş edebiliyorsan ne mutlu, ama edemiyorsan, 6. ay bebek uyku düzenini sağlayabilmen için aşağıdaki önerilerimize bakabilirsin.

  • Bebeğini belki de çok erken yatırıyorsundur. Bu geceden başlayarak her gece bebeğini 10 dakika geç yatırmaya başlayabilirsin. Bu toplamda 1 ya da 2 saat olana kadar her gece yapabilirsin.
  • Gün ışığının içeri girmesine izin verme. Eğer gün ışığı odasına doluyor ya da oturduğun yerin gece lambaları direk bebeğinin gözüne gelecek vaziyetteyse odasının karanlık olmasını sağlamalısın. Eh bebeğine göz bandı takamayacağın için odasının perdesini karartıcı jaluziler ile destekleyebilirsin.
  • Odasının penceresi sabah trafiğinin yoğun olduğu alana bakıyorsa imkanın varsa odasını değiştir, yoksa da sesi engelleyici bir formül bulmaya çalışmalısın.
  • Gündüz uykularını azaltabilirsin. Gündüz uykularından her birini biraz kısaltabilir veya bir tanesini kaldırabilirsin. Tabii günün sonunda bitkin düşmesini sağlayacak kadar da abartmamalısın.
  • Feryat figan ağlamıyorsa ilk yaygarasında yanına koşma. Hatta 5 dakika ile başlayarak her seferinde yanına gitme süresini uzatabilirsin.
  • Eğer kahvaltı saati olarak 5:30’a alışmışsa o nedenle uyanıyor da olabilir. O halde kahvaltı için biraz beklemeli ve her seferinde kahvaltı saatini ileriye almalısın.

Mutlaka Bilmen Gerekenler

Bağırsak Hareketlerindeki Değişiklikler

Bebeğin artık ek gıda aldığı için dışkı renginin değişmesi, kokulu bir hal alması, koyu renkli olması son derece normaldir. Bebeğin artık büyüyor korkma ama dışkısının da ilk başlardaki gibi olacağını sanma…

Bebek Ayakkabısı Almalı mıyım?

Altıncı ayda bebeğin yürümediği için ona ayakkabı almana gerek yok. Hava müsaitse çıplak ayaklı olması veya çoraplı olması ayakkabılı olmasından daha iyi. Mutlaka ayakkabı giydirmek istiyorsan giydirebilirsin. Fakat bu ay bebeğin yürümeyeceği için aldığın ayakkabının özellikle yürümesini kolaylaştıracak bir özelliği olmasına gerek yok.

Aldığın ayakkabının hafif ve hava geçirebilir özellikte olmasına dikkat etmelisin. Tabanları ise bebeğinin baş parmağını hissedeceğin yumuşaklıkla olmalı.

Uygun ayakkabıyı bulmak için, 6 aylık bebek ayak numarası kaçtır diye düşünüyor olabilirsin. Bunun için önerebileceğimiz yöntem, ayakkabı numarasını öğrenmekten öte, ayakkabının bebeğinin ayağına uygun olup olmadığını incelemen. Bunun için ayakkabının ucuna baş parmağınla bastırmalısın. Eğer bebeğinin en uzun ayak parmağı (baş parmak ya da yanında parmak olabilir) ile ayakkabının en ucu arasındaki mesafe senin baş parmağının kalınlığına eşitse ayakkabı doğru boyda demektir.

Büyük Küvette Yıkamalı mıyım?

Artık bebeğin büyüdüğü için onu kendi küvetinde zapt etmenin oldukça zorlaştığını kabul ediyoruz. Fakat sen de aile küveti için fazla küçük olduğunu düşünüyorsun değil mi? Aslında gerekli önlemleri alırsan büyük küvet bebekler için harikalar diyarı kadar muhteşem olabilir. Aşağıdaki adımlara dikkat edersen her şey harika olacaktır.

  • Bebeğin desteksiz bir şekilde oturana kadar beklemelisin.
  • Küvetin dibine sıkıca yapışan lastik vantuzlu bebek koltuklarını deneyebilirsin.
  • Yemekten sonra küvete girmeyin.
  • Bebeğinin üşümesini önlemek için; küveti doldurup gerekli sıcaklığa ulaşana kadar kıyafetlerini çıkarmamalısın.
  • Bebeğin için kullanacağın malzemelerin hepsinin önceden hazırlandığından emin olmalısın. Eğer bir şey unuttuysan da bebeğini küvette yalnız bırakmak yerine onu hemen bir havluya sararak unuttuğun şeyi alabilirsin. Ayrıca sana ve eşine ait olabilecek her türlü şeyi bebeğinin ulaşabileceği yerden uzak tutmalısın.
  • Onun hoşlanacağı oyuncakları küvette bulundurabilirsin. Böylece eğlenmesine de izin vermiş olursun.
 

Aşı Takvimi

6 aylık bebeğinin aşı tablosunu oluşturduk.

KarmaPrömokokRotavirusHepatit B
3.doz3. doz3. doz3. doz

Eğer ishal aşısı da denen Rotavirus aşını Rotarix markadan yaptırdıysan 3. doz yoktur.

Aşı sonrası ateş ve aşı yerinde şişlik olmamasına rağmen bazen tekrarlanan dozlarda yan

Kaynak : Bebek Bakıcım

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
6 Aylık Bebek Gelişimi
Yorum Yap
Giriş Yap

İnce Zeka ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Haberler | Gündem Haberleri | HABER YAZILIMI | HABER | SON DAKİKA HABER | Burç Yorumları | Teknoloji Haberleri | Gündem Haberleri | Muğla Haberleri | Köyceğiz Haber | Fethiye Haber | Muğla Gazetesi
Follow Us