1. Haberler
  2. Bebek
  3. 34-35-36 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ

34-35-36 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ

34-35-36. ayların en önemli özelliği çocuğunun artık okul öncesi döneme geçiyor olmasıdır. Çocuğunun tüm beceri alanlarında büyük gelişmeler vardır. Oyun her zamanki gibi en büyük önceliğidir. Bunun yanında müziğe, resme, harflere yönelmeye de başlayabilir. Çocuğunun bu aylarda motor, sosyal, bilişsel, dil ve öz bakım gelişimini takip etmek, 34-35-36 aylık bebek özelliklerini öğrenmek için okumaya devam edebilirsin!
34-35-36. ayların en önemli özelliği çocuğunun artık okul öncesi döneme geçiyor olmasıdır. Çocuğunun tüm beceri alanlarında büyük gelişmeler vardır. Oyun her zamanki gibi en büyük önceliğidir. Bunun yanında müziğe, resme, harflere yönelmeye de başlayabilir. Çocuğunun bu aylarda motor, sosyal, bilişsel, dil ve öz bakım gelişimini takip etmek, 34-35-36 aylık bebek özelliklerini öğrenmek için okumaya devam edebilirsin!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

34-35-36 Aylık Bebek Gelişimi hakkında her şeyi öğrenmek için lütfen yazımızı iyice okuyun ve Eksik olan yanlış olan bir şey hakkında düşünceniz varsa lütfen bunu hemen bize iletin.


34-35-36. ayların en önemli özelliği çocuğunun artık okul öncesi döneme geçiyor olmasıdır. Çocuğunun tüm beceri alanlarında büyük gelişmeler vardır. Oyun her zamanki gibi en büyük önceliğidir. Bunun yanında müziğe, resme, harflere yönelmeye de başlayabilir. Çocuğunun bu aylarda motor, sosyal, bilişsel, dil ve öz bakım gelişimini takip etmek, 34-35-36 aylık bebek özelliklerini öğrenmek için okumaya devam edebilirsin!

34-35-36 Aylık
34-35-36 Aylık

34-35-36 Aylık Bebeklerde Boy ve Kilo

34-35-36 aylık bebek boy ve kilosu WHO’ya göre aşağıdaki sınırlar arasında olmalı.


34- 35- 36 AY BEBEK KİLOSUKIZERKEKKIZERKEK
AyAlt sınır (%3)Üst sınır (%97)Alt sınır (%3)Üst sınır (%97)
34 Aylık10.717.311.217.6
35 Aylık10.817.611.317.8
36 Aylık1117.811.418


34- 35- 36 AY BEBEK BOYUKIZERKEKKIZERKEK
AyAlt sınır (%3)Üst sınır (%97)Alt sınır (%3)Üst sınır (%97)
34 Aylık86.7100.688101.5
35 Aylık87.3101.488.5102.3
36 Aylık87.9102.289.1103.1

34-35-36 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

34-35-36 Aylık Bebeklerde Motor Gelişim

Çocuğunun motor becerilerinin ne kadar ilerlediğinin farkındasın değil mi? Neredeyse; giyinmek, yemek yemek, oynadıktan sonra oyuncaklarını toparlamak, dişlerini fırçalamak gibi günlük sorumluluklarını yapabilecek düzeye geldi.


34-35-36 Aylık
34-35-36 Aylık

34-35-36 Aylık Bebek Gelişimi oyunlarında da değişiklikler olduğunu fark etmiş olmalısın. Artık kendi kendine oyunlar kurmaya başladı. Hatta, kurduğu oyunlarda sana ve birlikte oynadığı arkadaşlarına görevler vermeye başladığını dahi gözlemleyebilirsin. Bu durum seni şaşırtmasın! Peki, çocuğunun motor gelişimi ile ilgili neler diyebiliriz? Aşağıda sıraladık.

  • Giysilerini kendi başına çıkarıp giyebilir.
  • Hamurdan toplar yuvarlayabilir.
  • Öne takla atmaya başlayabilir.
  • Delikli tahtaya çubuklar çakabilir.
  • Üç parçalı yap boz veya şekil tahtasını tamamlayabilir.
  • Makasla gelişi güzel kesikler yapabilir.
  • Merdivenleri ayak değiştirerek çıkabilir.
  • Daire çizmeye başlayabilir.

34-35-36 Aylık Bebek Gelişimi önemlidir.

34-35-36 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

34-35-36 Aylık Bebek Gelişimi ‘nde Dili kullanımında da büyük gelişmeler olduğunu fark edeceksin. Örneğin;

  • İki ya da üç cümlelik konuşmaları devam ederken ekler de eklemeye başlayabilir. Ama konuşması net olarak anlaşılamıyorsa da konuşma egzersizleri yaptırman yararlı olabilir.
  • “ Bu bir toptur” gibi kurallı cümle kurabilir.
  • Oyuncak, hayvan, yiyecek gibi bazı sınıflandırma ifadeleri kullanabilir.
  • İstek ve gelecek zaman kipleri kullanabilir.
  • Nesneleri açık veya kapalı olarak tanımlayabilir.
  • Soru cümlesinde “-mı” eki kullanabilir.
  • İstenildiğinde adını ve soyadını söyleyebilir.
  • Birbirinden bağımsız iki yönergeyi yerine getirebilir.

34-35-36 Aylık Bebeklerde Sosyal Gelişim

  • Diğer çocukların hareketlerini taklit ederek kurallara uymaya başlayabilir.
  • Hatırlatılmadan da tanıdığı yetişkinleri selamlayabilir.

34-35-36 Aylık Bebeklerde Özbakım Gelişimi

  • 34-35-36 aylık bebek tuvalet eğitimini tamamlamıştır.
  • Palto, kazak ve gömleğini giyebilir.
  • Çoraplarını giyebilir.
  • Yemeğini kendi başına yiyebilir.

34-35-36 Aylık Bebeklerde Bilişsel Gelişim

  • Hareket ve iş belirten resimleri isimlendirebilir.
  • Geometrik şekilleri resimleri ile eşleştirebilir.
  • Çubuğa, sırasına uygun 5 halkayı geçirebilir.
  • Bir nesnenin hafif veya ağır olduğunu söyleyebilir.
  • Bütünü oluşturmak için bir şeklin iki parçasını birleştirebilir.
  • Sorulduğunda uzun ve kısa nesneleri gösterebilir.
  • Diş macunu-diş fırçası, oyuncak bebek-biberon gibi hangi nesnelerin ilişkili olduğunu söyleyebilir.

Çocuğunun bu gelişim alanlarından birinde ya da birkaçında yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu düşünüyorsan gelişim uzmanına danışabilirsin. Gerek olduğu taktirde de bir Psikolojik Danışmanlık ve Özel Eğitim Merkezi’nden destek alabilirsin.

34-35-36 Aylık Bebek Gelişimi için Neler Yapılmalı?

  • 34-35-36 Aylık Bebek Gelişimi için neler mi yapmalı? Çocuğun artık erken çocukluk döneminin sonuna geldi. Yani artık tam bir oyun çocuğu. Tüm gününü oyun oynarak geçirebilir. Yavaş yavaş okul öncesi döneme girdiği için onun harfleri, sayıları öğrenmesini istiyor olabilirsin. Ancak bu konuda çok da aceleci davranma. Önünde çok uzun okul yılları var nasılsa. Yine de çocuğun bunlarla erkenden ilgilenmeye başlamış olabilir. Eğer zorla değil de kendiliğinden öğrenmeye çabalıyorsa onu tabi ki destekleyebilirsin. Sadece çok öğretici olma.
  • Eğer çocuğun hala bebek yatağında yatıyorsa artık yetişkin tip yatağa geçiş vakti gelmiş demektir. Tuvalet eğitimi tamamlanmış bir çocuğun yatağından rahatça çıkması önemlidir. Yine de için rahat etmiyorsa, bebek karyolası kadar korunumlu olmasa da, çocuğunun yeni yatağının yanına kısa bir bariyer ekleyebilirsin.
  • Çocuğuna özellikle ince motor becerilerini artırabileceği boyama kalemleri, boyama kitapları, aktivite kitapları alabilirsin. Özellikle yaşına uygun aktivite kitapları ile birlikte çalışmalar yapmanız hem beraber zaman geçirmenizi sağlar hem de çocuğunun eğlenerek öğrenmesini.
  • Küçük parçalardan bütün oluşturmak bu dönemin en keyifli oyunlarındandır. Dolayısıyla yapbozlar, geçmeli oyuncaklar, Lego setleri alabilirsin. Bu tip oyuncaklar yaş aralığına göre farklılaşıyor. Yaş büyüdükçe, oynamak için, daha gelişkin motor becerilere sahip olmak gerekiyor. Bu da çocuğunun yeni beceriler kazanmasını sağlıyor.
  • Bu yaşlar çocuğun en çok soru sorduğu yaşlardır. Sorularına mutlaka cevap ver. Cevabını bilmiyorsan birlikte araştırabilirsiniz.
  • Henüz başlamadıysa çocuğunu artık sosyalleşmesi ve yaşıtları ile birlikte olabilmesi için anaokuluna başlatabilirsin. Çocuğun anaokulunda; kuralları, diğer çocuklarla doğru iletişim kurmayı, pek çok çocuk oyununu, şarkısını öğrenecek. Ancak bu durum beraber geçireceğiniz zamanı kııtlayabilir. Bunu engellemek için akşamları ve özellikle hafta sonları için birlikte keyifle vakit geçirebileceğiniz planlar yapabilirsin. Özellikle hafta sonlarını mutlaka değerlendirmelisin!
34-35-36 Aylık
34-35-36 Aylık

3. YAŞ DOĞUM GÜNÜ GELDİ ÇATTI!

Çocuğun artık üçüncü yaşını dolduruyor ve 3 yaş doğum günü muhtemelen onun en iyi hatırladığı ilk doğum günü olacak. Bu doğum gününü arkadaşları ile, yaşıtları ile oyunlar oynayarak, koşarak eğlenerek, hatta karaokeden tut atölyelere birbirinden farklı pek çok etkinlikle kutlamasını sağlayarak ona harika bir doğum günü hediyesi vermeye ne dersin?

Cevabın evetse bu etkinlikleri bir arada bulabileceğin üstelik seni hazırlık, temizlik, organizasyonun tüm ayrıntılarını düşünmek gibi pek çok detaydan kurtaracak Çocuk Doğum Günü Parti Mekanı önerimize kulak verebilirsin. Parti mekanlarında tecrübeli ekiplerle; temadan kostüme, parti etkinliğinden ikram içeriklerine kadar her şeyi planlayabilir gerisini de onlara bırakabilirsin.


Pek çok parti mekanı doğum günü pastası konusunda sana destek olabilir. Yine de çocuğuna özel, istediğin temada ve renklerde birbirinden güzel doğum günü pastası alternatifleri için Çocuk Doğum Günü Butik Pasta sayfamızdan yararlanabilirsin.

34-35-36 Aylık Bebeklerde Beslenme


SÜT GRUBUPROTEİN GRUBUSEBZE GRUBU
3 porsiyon4 porsiyon200 gr sebze
1 su bardağı süt1 yumurta
1/2 su bardağı yoğurt/kefir2 küçük köfte/tavuk/balık
1 kibrit kutusu peynir2 çorba kaşığı kuru fasulye/mercimek


MEYVE GRUBUTAHIL GRUBUYAĞ GRUBU
3 porsiyon5 porsiyon4 porsiyon
1/2 bardak meyve suyu2 dilim ekmek2 tatlı kaşığı zeytinyağı/tereyağı
2-3 kuru incir/kayısı2 yemek kaşığı makarna/pilav1 tam ceviz içi
1 küçük mevsim meyvesi1-2 yemek kaşığı tahıl2-3 adet zeytin
1 küçük mevsim meyvesi1-2 yemek kaşığı tahıl2-3 adet zeytin


ÖĞÜNÖRNEK MENÜ
SabahOtlu peynirli tereyağlı omlet + 2-3 adet zeytin + 1 dilim tam buğday ekmeği
Ara Öğün1 küçük meyve + 2-3 kuru incir + 1 ceviz içi
ÖğlenFırınlanmış somon + 1 dilim tam buğday ekmeği
Ara Öğün2 adet yulaflı kurabiye + ½ su bardağı meyve suyu
AkşamSebzeli pilav + ½ su bardağı yoğurt
Gece1 su bardağı süt

Çocuğun günde 4-6 bardak su içmelidir.

Aşı Takvimi

Bu aylarda aşı bulunmamaktadır. Bebeğinin aşı takvimi hakkında ayrıntılı bilgi için, Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? yazımıza bakabilirsin.

Çocuk Bakıcısında Bulunması Gereken Özellikler

Çocukları seven herkes çocuklara bakamaz. Çünkü ciddi bir sabır ve deneyim işi olan çocuk bakımında, çocuğun yeme-içmesinden oyun ve uyku alışkanlıklarına kadar birçok detay söz konusudur.

Çocuğun ve ailenin memnuniyetinin sağlanması için öncelikle bu işin severek yapılması gerekmektedir. Çocukları sevmenin dışında bakım için bilgi ve deneyimin olması da şarttır. Daha önce hiçbir çocuk bakmamış olan bir kişiye çocuğunuzu emanet etmeniz çok düşünerek alınması gereken bir karardır. İyi bir çocuk bakıcısında olması gereken özellikler konusunda bir liste yapmak gerekirse:

  • Çocukları seven, onlarla iyi anlaşan
  • Çocuk beslenmesi hakkında bilgili
  • Kolay sinirlenmeyen, şiddete eğilimli olmayan,
  • Çocuklarla oynan oyunlar hakkında bilgisi olan,
  • Uyku, oyun ve ders saatleri konusunda yönlendirici olan,
  • İşini severek yapan,
  • Çocuk gelişimi eğitimi almış olan,
  • Aldığı sorumluluğun farkında olan,
    İyi bir iletişim diline sahip olmak,
  • Çocukla hakaret edici ya da rencide edici şekilde konuşmamak gibi birçok özelliğe sahip olunması gerekmektedir.

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
34-35-36 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

İnce Zeka ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Köyceğiz Haber | Köyceğiz Haber | HABER YAZILIMI | HABER | SON DAKİKA HABER | Burç Yorumları | Teknoloji Haberleri | Gündem Haberleri | Muğla Haberleri | Köyceğiz Haber | Fethiye Haber | Muğla Gazetesi
Follow Us