1. Haberler
  2. Bebek
  3. 28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi

28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi

28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi
28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi Özellikle 28-29-30. aylar ilk olarak çocuğun denediği, yanıldığı, denediği, öğrendiği aylardır. “Niye?” ve “Neden?” sorularını sormaya devam etmektedir. Tüm alanlardaki hızlı gelişimi sürerken en aktif olduğu bu aylarda çocuğunla evde ya da dışarıda pek çok farklı etkinlik yapabilir, birlikte keyifli vakit geçirebilirsiniz. Çocuğunun gelişim takibini yapmak için 28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi sayfamızdan yararlanabilir, aktivite önerilerimize göz atabilirsin!

28-29-30 Aylık Bebeklerde Boy ve Kilo Hesaplama

28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi öncelikle çocuğunun boyu ve kilosunun normal kabul edilen sınır değerler içerisinde olup olmadığını WHO (Dünya Sağlık Örgütü) standartları çocuklar için boy ve kilo tablolarına bakarak anlayabilirsin. WHO verilerine göre 28-29-30 aylık bebek boy kilo tablosu aşağıda bulunmaktadır.

28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi
28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi
Bebek KilosuKız Alt Sınır (%3)Kız Üst Sınır (%97)
28 Aylık9,8 kilo15,7 kilo
29 Aylık10,0 kg16.0 kilo
30 Aylık10,1 kg16.1 kilo
Bebek KilosuErkek Alt Sınır (%3)Erkek Üst Sınır (%97)
28 Aylık10,4 kg16.1 kilo
29 Aylık10,5 kg16,4 kilo
30 Aylık10,7 kg16.6 kg
Bebek BoyuKız Alt Sınır (%3)Kız Üst Sınır (%97)Erkek Alt Sınır (%3)Erkek Üst Sınır (%97)
28 Aylık82.6 cm95,6 cm84,2 cm96.6 cm
29 Aylık83,4 cm96,4 cm84.9 cm97,5 cm
30 Aylık84.0 cm97,3 cm85,5 cm98,3 cm
Bebek BoyuErkek Alt Sınır (%3)Erkek Üst Sınır (%97)
28 Aylık84,2 cm96.6 cm
29 Aylık84.9 cm97,5 cm
30 Aylık85,5 cm98,3 cm
28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi
28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi

28-29-30 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Özellikle çocuklarda 0-36 ay arasındaki gelişim çok hızlı seyreder. 28-29-30 aylık bebeğinin davranışlarının ne kadar fark ettiğini göreceksin.

28-29-30 Aylık Bebeklerde Motor Gelişim

Çocuğun 28-29-30. aylarda;

  • Küçük nesnelerin ambalajlarını açmaya başlayabilir.
  • Daha yüksek kuleler yapmaya başlayabilir.
  • Taklit yoluyla kağıdı ikiye katlayabilir.
  • Fermuarını kapatabilir.

Hatırlatma:

  • Özellikle 2.5 yaşına yaklaşan çocuğun öğrenmek için devamlı dener, yanılır, dener, dener, dener ve Her yer onun deney laboratuvarı olabilir.  Ya da Evdeki dağınıklığın iyiden iyiye artmaya başladığını fark edebilirsin. Fakat 28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi  oyun hala çocuğun en önemli işidir, Artık evdeki her nesne bir oyuncak görevi görmeye başlamıştır. Eşyalar, oyuncaklar bir odadan başka odaya taşınabilir ve Pek çok oyuncak ortalığa yığılabilir. Çocuk oyun oynamaya devam ederken dağınıklığı engellemek pek mümkün olmaz ve doğru da değildir. Ama oyun bittiğinde ortalığı toplamak, eşyaları yerlerine yerleştirmek öğretilmelidir. Çocuğun oyun sonrasında oyuncaklarını yerine koymayı görev edinmelidir.
  • Bu aylarda çocuğunun hangi elini daha etkin olarak kullanacağı belli olmaya başlamıştır. Aslında geçtiğimiz yıl boyunca bir elini daha çok tercih ettiğini fark etmiş olabilirsin. Çünkü Hangi eliyle kalem tutuyorsa, boya yapıyorsa, yemek yiyorsa muhtemelen o elini kullanmaya devam edecektir. Bazen de bazı işlerini bir eliyle bazı işleri de diğer eliyle yapıyor olabilir. Çocuğun her 100 kişiden 10’u gibi sol elini kullanıyor da olabilir. Eğer solak bir çocuğun varsa kesinlikle sağ elini kullanması için ısrar etmemelisin. Israrın çocuğunun özgüvenini sarsabileceğini, becerilerini olumsuz olarak etkileyebileceğini bilmelisin.
28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi
28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi

28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi Dil’in önemi

Çocuğun artık;

  • Yaşını söylemek için parmaklarını kullanmaya başlayabilir.
  • Sorulduğunda cinsiyetini söyleyebilir.
  • Şimdiki zaman fiil halini kullanmaya başlayabilir. (konuşuyorum)
  • Kelimelerin çoğul halini kullanabilir. (kitaplar)
  • Geçmiş zaman eklerini doğru yerlerde kullanabilir. (gitti, yaptı,-idi)
  • “Bu, o” ne? sorularını sorabilir.

Uyarı:

28-29-30 Aylık Bebek Gelişiminde Çocuğun zaten birkaç aydır bağımsızlığını yavaş yavaş ilan etmeye başlamıştı. Taleplerine karşı çıkmaya, “niye? neden?” sorularını sormaya devam edecektir. Her seferinde sorularına tane tane, anlayabileceği şekilde cevap vermelisin. Sorularını geçiştirmeyi hiç düşünme. Çocuk soru soracak ki dünyayı, hayatı anlamlandırabilecek.

28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi ve Sosyal Gelişim

Çocuğunun bu aylarda birlikte oyun oynadığı veya yemek yediği hayali bir arkadaşı olabilir. Çünkü okul öncesi dönemde hayal ile gerçek henüz belirgin bir şekilde ayrı değildir. Bazen çocuğuna en sevdiği ayısı, bebeği de arkadaşlık edebilir. Tüm bu arkadaşlıklar çocuk gelişiminde normal bir süreçtir. Bu sebeple oyununun içine çok dahil olmasan mesela kendiliğinden hayali arkadaşını oyuna çağırmasan da onunla oynamasına izin vermemezlik etme ama çocuğunun kızacağını bildiği şeyler için hayali arkadaşını suçlamasına izin verme.

Çocuğun bu aylarda;

  • Henüz tam anlamıyla karşılıklı oynamasa da diğer çocuklara daha fazla ilgi göstermeye başlayabilir.
  • Ayrıca yetişkinlerin kıyafetlerini giyerek oynamaya başlayabilir.

28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi ve Öz bakım Gelişimi

Çocuğun artık;

  • Yetişkin suyu ayarladığında ellerini ve ya yüzünü sabunla yıkayabilir.
  • Boyuna uygun yerdeki askılığa paltosunu asabilir.
  • Sivri mobilya köşeleri ya da korumasız merdivenlerin meydana getireceği kazalardan kendisini koruyabilir.
  • Hatırlatıldığında peçete kullanabilir.

28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi ve Bilişsel Gelişim

Çocuğun;

  • Model olunduğunda dik bir çizgi çizebilir.
  • Model olunduğuna yatay bir çizgi çizebilir.
  • Daire resmi gösterildiğinde daire çizebilir, (kopya edebilir).

28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi için Neler Yapılmalı?

En aktif olduğu bu aylarda çocuğun ile nasıl etkinlikler yapacağını ya da hangi etkinliğin onun gelişimi için daha faydalı olacağını bilemiyor olabilirsin. Aslında bu aylar çocuğuna ev içinde de ev dışında da çok farklı aktiviteler sunabileceğin aylar…

  • Kas gelişimine olumlu yararı ve erken yaşta spor alışkanlığı kazanmasını sağlamak için çocuğunu bir Çocuk Spor Merkezi’ne gönderebilir,
  • Hem duyusal gelişime hem de motor gelişime katkı sağlayabilecek farklı etkinlik programlarının olduğu bir Çocuk Atölyesi ve Oyun Grubu’na götürebilirsin.
https://www.youtube.com/embed/1NYNqLwJlKk
  • Evde ise her türlü ev işini beraber yapman hem çocuğunla birlikte bolca vakit geçirmeni hem çocuğunun bazı ev kurallarını ve iş sıralamalarını öğrenmesi açısından yararlı olabilir. Örneğin oyuncak bir temizlik seti alarak sen yerleri silerken aynısını onun oyuncağı ile yapmasını isteyebilirsin. Ya da çamaşır makinesine kirlileri koyarken ondan yardım isteyebilirsin.
  • Mutfak aktiviteleri çocuğunla uzun yıllar yapacağın aktivitelerden zaten İlk olarak birlikte kek yapmaya başlayabilirsiniz mesela. Karıştırma, çırpma, hamur yoğurma hepsi ama hepsi çocuğuna bir şeyler öğretecektir.
  • Çocuğunu oyun grubuna götürebilirsin ya da arkadaşlarının çocukları ile birlikte olabileceğiniz oyun saatleri planlayabilirsin. Ama unutma, oyun gruplarında çok fazla çocuk ve oyuncak olmamalı ve süresi en fazla 1 saat ile sınırlandırılmalı.
  • Çocuğunu bir Çocuk Eğlence Merkezi’ne götürebilirsin. Özellikle görsel olarak onu heyecanlandırabilecek akvaryum, hayvanat bahçesi iyi seçimler olabilir.
  • Öncelikle, çocuğunun bazı gelişim alanlarında yeterince ilerleyemediğini düşünüyorsan bebek gelişimini çocuk gelişim uzmanı ile takip etmende yarar olabilir. Bir Psikolojik Danışmanlık ve Özel Eğitim Merkezi’nden destek alarak gelişiminin hızlanmasını, takıldığı noktalarda yol alabilmesini sağlayabilirsin.

28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi ve Beslenme

1200 kalorilik günlük bir beslenme düzeni 28-29-30 aylık bebek beslenmesi için yeterlidir. Aşağıdaki tablo çocuğunun hangi besinlerden ne kadar alması gerektiğini göstermektedir.

Süt GrubuEt GrubuSebze Grubu
3 porsiyon4 porsiyon200 gr sebze
Süt1 yumurta
Yoğurt1 peynir
Ayran veya Kefir2 et
Meyve GrubuEkmek GrubuYağ Grubu
3 porsiyon mevsim meyvesi5 porsiyon4 porsiyon
2 dilim ekmek (50 gr)2 tatlı kaşığı zeytinyağı/tereyağı
3 yemek kaşığı tahıl2 tam ceviz içi
5 adet tuzsuz zeytin

Çocuğun günde 4-6 bardak su içmelidir.

Mesela, 30 aylık bebek ne kadar süt içmeli? diyorsan tabloya göre günde 1 bardak süt içmesi yeterlidir. Ancak gün içerisinde yarım bardak yoğurt ya da kefir ve 1 kibrit kutusu peynir de yemelidir.

Yukarıdaki belirtildiği şekilde 28-29-30 aylık bebek beslenme tablosu baz alınarak hazırladığımız örnek menü aşağıda bulunmaktadır:

ÖğünÖrnek Menü
Sabah1 dilim tuzsuz beyaz peynir + 1 tane yumurta + 1 dilim tam buğday ekmeği
Ara Öğün2 porsiyon meyve
Öğlen100 gr ızgara ya da fırında pişmiş somon + ½ dilim tam buğday ekmeği
Ara Öğün2 adet yulaflı kurabiye + 1 çay bardağı süt
AkşamBulgurlu sebze çorbası + ½ dilim tam buğday ekmeği + 1 çay bardağı yoğurt
Gece1 su bardağı süt

28-29-30 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Bu aylarda günde 9-13 saat uyku çocuğun için yeterli olabilir. Bu aylarda günlük aktivitelerin yoğunluğuna ya da yorulmasına bağlı olarak çocuğun bazen gündüz uykusuna da ihtiyaç duyabilir.

28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi ve Kreş

Artık anaokulu görüşmelerine başlamanın zamanı gelmiş olabilir. 29 aylık bebek kreşe verilir mi? diyorsan şunu söyleyebiliriz: Uzmanlar çoğunlukla 3 yaşından sonra anaokulunu tavsiye ediyorlar ancak annenin çalışması, bakıcı bulamama, anneanne ya da babaannelerin evde çocukla kaliteli etkinlik yapmasının pek de mümkün olmaması sebebi ile daha erken de davranılabilir.

Seçim yaparken anaokulunun Waldorf, Montessori gibi temel aldığı yaklaşımın hangisi olduğunu bilmen gerekir.

28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi ve Aşı Takvimi

Eğer, 24. ayda Hepatit A aşısı 1. dozu yapılmışsa, 30. ayda 2. dozun yapılması gerekir. Bu aşının iki dozu arasında minimum 6 ay, maksimum 12-18 ay olabilir. Daha ayrıntılı bilgi için, Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? yazımıza bakabilirsin.

Çocuklar en önem varlıklarımızdır ve onları kimselere kolay kolay emanet edemeyiz. Aile büyüklerinin verdiği eğitimin yeterli olmadığını düşünen aileler, eğitimli çocuk bakıcılarını tercih edebilir. Bu yüzden çalışan ebeveynler için çocuk bakıcısı seçimi çok büyük bir önem taşır.

Özellikle bebeklik döneminden çocukluk döneminin sonuna kadar sürekli gelişen ve hayatı öğrenen çocuklarla ilgilenmek basit bir şey değildir. Çünkü büyüme ve gelişme döneminde ilk 6 yıl çok önemlidir ve çocukların ileriki zamanlarda gelişimleri açısından yetiştikleri çevrenin etkisi ağırlık gösterir.

Fakat, dünyayı keşfetmeye başlarken yaramazlıkları da beraberinde başlatan küçüklerle ilgilenmek sabır işidir çünkü çoğu zaman ebeveynlerin dahi sabrını taşıran çocukların psikolojisine uygun bir eğitim süreci, çocuk bakıcılarının işinin bir parçasıdır.

Eğitimli bir çocuk bakıcısı, ailenin işini kolaylaştırdığı gibi, çocuğun gelişimine de katkıda bulunur. Çocuklar daha sağlıklı ve uyumlu birer birey olma yolunda ilerler.

Çocuk Bakıcısında Bulunması Gereken Özellikler

Çocukları seven herkes çocuklara bakamaz. Çünkü ciddi bir sabır ve deneyim işi olan çocuk bakımında, çocuğun yeme-içmesinden oyun ve uyku alışkanlıklarına kadar birçok detay söz konusudur.

Bebek Bakıcısının, çocuğun ve ailenin memnuniyetini sağlanması için öncelikle bu işin severek yapılması gerekmektedir. Çocukları sevmenin dışında bakım için bilgi ve deneyimin olması da şarttır. Daha önce hiçbir çocuk bakmamış olan bir kişiye çocuğunuzu emanet etmeniz çok düşünerek alınması gereken bir karardır. İyi bir çocuk bakıcısında olması gereken özellikler konusunda bir liste yapmak gerekirse:

  • Çocukları seven, onlarla iyi anlaşan
  • Çocuk beslenmesi hakkında bilgili
  • Kolay sinirlenmeyen, şiddete eğilimli olmayan,
  • Çocuklarla oynan oyunlar hakkında bilgisi olan,
  • Uyku, oyun ve ders saatleri konusunda yönlendirici olan,
  • İşini severek yapan,
  • Çocuk gelişimi eğitimi almış olan,
  • Aldığı sorumluluğun farkında olan,
    İyi bir iletişim diline sahip olmak,
  • Çocukla hakaret edici ya da rencide edici şekilde konuşmamak gibi birçok özelliğe sahip olunması gerekmektedir.
  • Biz de bebekbakicim.com olarak birlikte çalıştığımız ve referans olduğumuz ekip arkadaşlarımızı buradaki ve burada yazılmayan birçok kritere göre detaylıca değerlendirip herkesin mutlu olacağı bir sistem yaratmak için çalıştık ve çalışıyoruz.

Çocuk Bakım Rutini Nasıl Olur?

Çocuk bakımı, çocuğun ailesi tarafından belirli bir rutine bağlıdır. Okul öncesi çocuklar için biraz daha farklı olan bu rutin, okul çağındaki çocuklar için farklılaşır.

Genel olarak okula bırakma ve ya okuldan almayla başlayan bu süreç, eve dönüş, yemek, eğitici aktiviteler ya da ödev zamanı, oyun, uyku ve okuma alışkanlıklarının geliştirilmesiyle desteklenir çünkü genellikle 2 yaşından itibaren kreşe gönderilen çocuklar, okul döneminde çocuk bakıcısına teslim edilir.

Çocuğu okuldan alan çocuk bakıcısı, aile eve gelene kadar temel gereksinimler ve zorunlu bakım ihtiyaçlarını karşılayarak, ailenin eksikliğini hissettirmemelidir.

Çocuk Bakıcısı Seçimi

Aileler çocuk bakıcısında aranması gereken özellikler konusunda profesyonel danışmanlık firmalarına danışmayı tercih ederler ve diğer kısmı ise, referansla çocuk bakıcısı bulmaktadır.

Referans, çocuk bakıcısının bakıcılık deneyimi yaşadığı önceki ailelerin bilgisine danışarak karar verme sürecidir. Memnun olunan bir bakıcı söz konusu olunca, güvenle tercih edilmektedir. Bu durumda çocuk bakıcısına sorulması gereken sorular konusu gündeme gelir ve aileler bu konuda deneyimleri yoksa zorlanabilirler.

Genel olarak deneyimlerden bahsedilmesi başlanarak, yazılı ya da sözlü bir mülakat süreci yönetebilirsiniz. Bu süreçte bilmeniz gerekenler:

Bakıcının boş zamanlarını nasıl değerlendirdiği (kendini geliştiriyor mu? kitap okuma alışkanlığı var mı?),
Temel yabancı dil bilgisi var mı?,
Çocukların kriz durumlarında nasıl çözümler üretiyor?
Çocuk gelişimi ve psikolojisiyle ilgili ne kadar bilgisi var?
Çocuk gelişimi konusunda kendini nasıl geliştiriyor?
gibi soruların cevapları ve gözlemleriniz yeterlidir. Ayrıca çocuğunuzun bakıcıyla anlaşabilmesi de oldukça önemlidir. Eğer ilk izlenim olumlu olursa, aralarındaki iletişim de iyi olacaktır.

Çocuk Bakıcısı ve Çocuk Psikolojisi

Eğitim veren profesyonellerin pedagojik formasyon almaları eğitim konusunda daha doğru bir yolda ilerlemeleri için gerekli olduğundan, çocuk bakıcılarının da çocuk gelişim psikolojisi üzerinde etkili olmaları gerekecektir.

Çocuğun gelişim aşamalarında bilgi sahibi olan bir çocuk bakıcısı, aile ve çocuk arasındaki bir köprüdür ve çocuğun ailesiyle ilişkisinde önemli bir yere sahiptir. Eğitici ve öğretici aktiviteler yapılarak, çocukların psikolojik açıdan bağlanma sorunları yaşamalarının önüne geçilmelidir.

Ailenin çocuktan uzak kaldığı zaman dilimini telafi etmesi ve çocukla nitelikli zaman geçirerek, sevgi ve ilgisini göstermesi şarttır. Aksi takdirde birçok sorun yaşamak kaçınılmazdır.

Erken Çocukluk Döneminde Çocuk Bakıcısı Seçimi

Erken çocukluk dönemi, çocuk gelişiminde ciddi bir öneme sahiptir. Anne ve babanın evde olmaması, çocuğun bakıcısına daha fazla bağlanmasına neden olabilir.

Anne ve baba işten döndüklerinde yorgun bir şekilde olacakları için çocukla yeterince ilgi gösterilmeyen çocuklar daha zor durumda kalabilir. Bu gibi çocuk bakımında önemli konular hassasiyet gerektirir ve çocuk- çalışan ebeveyn ilişkisinin dengelenmesi açısından büyük bir önem taşır.

Maddi ve manevi olarak ailenin gereksinimlerini karşılayan bir çocuk bakıcısının uzun dönem aileyle birlikte çocuğun gelişimine katkıda bulunması her iki tarafın da uygun bir çözüm bulması için şarttır.

Ailelerin Çocuk Bakıcısıyla Olan İlişkisi Nasıl Olmalı?

Çocuk bakıcısının çocuk ve aileyle olan ilişkisinin pozitif olması önemlidir. Dürüst ve sorumluluk bilincinde olan bir bakıcı, ailesi yokken çocuğun bakımını iyi bir şekilde yönetecektir.

Her zaman düzenli olarak rapor verilmesi, çocuğun davranış bozuklukları ya da problemleri söz konusu olduğunda ailenin hemen bilgilendirilmesi gerekecektir. Profesyonel eğitim almış olan bakıcılarla daha verimli bir bakım ve eğitim süreci gerçekleşirken, aynı zamanda çocuğun ailesiyle olan ayrı zamanlarında uzaklaşmaması da mümkün olabilir.

Ailelerin Çocuk Bakıcısıyla Olan İlişkisi Nasıl Olmalı?

Çocuk bakıcısının çocuk ve aileyle olan ilişkisinin pozitif olması önemlidir. Dürüst ve sorumluluk bilincinde olan bir bakıcı, ailesi yokken çocuğun bakımını iyi bir şekilde yönetecektir.

Her zaman düzenli olarak rapor verilmesi, çocuğun davranış bozuklukları ya da problemleri söz konusu olduğunda ailenin hemen bilgilendirilmesi gerekecektir. Profesyonel eğitim almış olan bakıcılarla daha verimli bir bakım ve eğitim süreci gerçekleşirken, aynı zamanda çocuğun ailesiyle olan ayrı zamanlarında uzaklaşmaması da mümkün olabilir.

Çocuk Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Çocuk bakımı konusunda okul çağındaki küçüklerin evde geçirilecek olan zamanlarının programlanması gerekir.

Bakıcı ya da ailenin çocuğun evde verimli zaman geçirmesi için neler yapması gerektiği konusu belli olmalıdır. Mesela okuldan gelen çocuk, yemek yedikten sonra derslerini yapabilir, daha sonra 1 saat televizyon ya da bilgisayarda zaman geçirebilir.

Daha sonra da oyun ve eğitici aktiviteler planlanarak, aile gelene kadar çocuğun zamanının verimli geçmesi planlanır. Küçük yaşta ya da okul çağında çocuk bakımının eğitimdeki yeri yadsınamaz.

Çünkü çocuğun sosyalleşmesi, yaratıcılığı ve iletişim şekli küçük yaştan itibaren şekillenir. Bu karakter yapısının şekillenmesinde ise, aile, çocuk bakımıyla ilgilenen kişiler ve çevrenin etkisi yadsınamaz.

Kaynak : Bebek Bakıcım

0
joy
Joy
0
cong_
Cong.
0
loved
Loved
0
surprised
Surprised
0
unliked
Unliked
0
mad
Mad
28-29-30 Aylık Bebek Gelişimi
Yorum Yap
Giriş Yap

İnce Zeka ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Köyceğiz Haber | Köyceğiz Haber | HABER YAZILIMI | HABER | SON DAKİKA HABER | Burç Yorumları | Teknoloji Haberleri | Gündem Haberleri | Muğla Haberleri | Köyceğiz Haber | Fethiye Haber | Muğla Gazetesi
Follow Us